Érd
Érd MJV februári közgyűlése

Érd MJV februári közgyűlése

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem voltak meglepő viták, váratlanul színvonaltalan megszólalások. Vájtfülűek érteni fogják, ha azt írom, hogy Százhalombattán sem lehet könnyebb.

A napirendi viták előtt egy perces főhajtással emlékeztünk Kappel Zsuzsannára, az Érd Város Szociális Munkájáért Díj 2021-es kitüntetettjére.

Talán utoljára fogadtuk el az orvosi ügyelet beszámolóját, hiszen ez a feladat is elkerült az önkormányzatoktól. Az érdi háziorvosok kérésére és velük együttműködve próbálunk továbbra is az ügyeleti ellátás működtetésében részt vállalni. Fontos tudni, hogy azon települések próbálkozásai, akik a kifejezett törvényi tiltás ellenére továbbra is szeretnének az ügyeleti rendszer tevékeny részesei maradni, egyelőre a „levegőben lógnak”, az átszervezést követően a jogszabályi rendezés még meglehetősen furcsa. A közgyűlésen is elmondtam, hogy egyre több társadalmi alrendszer megy a szemünk előtt tönkre, az önkormányzatiság kiüresítése folyamatos. Ellenszavazat nélkül fogadtuk el a fogorvosi ügyelet éves beszámolóját. Jó hír, hogy az ügyelethez forduló páciensek esetén évről évre csökken az egy főre eső beavatkozások száma, ami örvendetes, hiszen azt mutatja, hogy az érdi és környékbeli páciensek általános fogászati, szájhigiénés állapota javul.

Változatlan feltételekkel újítottuk meg Dr. Kerkuska Ilona háziorvos szerződését további öt évre, Deák Eszter doktornő, Kiss József, valamint Schütz István doktor urak betegei figyelmét pedig felhívnám, hogy a rendelési idők módosulnak, a pácienseik (sorrendben 4-es, 3-as és 2-es háziorvosi körzetek) a rendelőkben és az önkormányzat honlapján megtalálják az aktuális rendelési időket. Elfogadtuk továbbá a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény szakmai tervét, aminek érdekessége, hogy a szakrendelő szakmai tervének illeszkedni kellene a térségi szakmai tervhez, ami viszont nem létezik. Épp az előbb említettem a leépülő állami működést.

Elfogadtuk a Rozsnyói utcai bölcsőde célokmányát, ami a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést alapozza meg. Sajnos az elnyert összeg (900 millió) és a várható ár (1,2 milliárd) között van egy 300 milliós különbség, ezért mindent megteszünk, hogy a különbség áthidalható legyen. Hiszen égető a bölcsődei férőhelyhiány. Tavaly 750 baba született Érdre, a demográfiai trendek miatt ez a szám 2027-re akár az évi 900-ig felmehet, bölcsődei férőhelyünk viszont csak 130 van, ezért óriási szükség lenne a további 6 csoportra és 84 férőhelyre. Jó hír, hogy a horvát nemzetiségi önkormányzattal közösen megpályázott, leendő ófalui bölcsőde esetén is lehet reménykedni a pozitív elbírálásban.

Némi vita után elfogadtuk a Városgazda beszámolóját, a lényeg feltétlenül az, hogy a Városgazda munkatársai komoly teljesítményt nyújtanak, a város tartós alulfinanszírozottsága miatt kevesen vannak, ezért az utcákon dolgozókat kizárólag köszönet illeti.

Megvannak az óvodai beiratkozások dátumai, és ha már óvodák, essen szó egy olyan aljas hazugságról, amivel a Fidesz leendő polgármesterjelöltje kampányol. A hölgy nemcsak lelkesen költi a civil szervezeteknek szánt forrásokat a politikai kampányára, nemcsak szolga lélekkel tartja tiszteletben a megbukott köztársasági elnök minősíthetetlen kegyelmi döntését, de szemérmetlenül hazudik is. Az önkormányzat fenntartásában lévő intézményekben foglalkoztatott munkavállalók részére biztosított juttatásokról szóló napirendi ponttal kapcsolatban hangzott el – a csúsztatásra mindig kapható Simó Károly szájából -, hogy megrövidítenénk az érdi óvónőket. Ehhez a képest a valóság az, hogy hetekkel korábban megszületett a megegyezés a béremelésekről, konkrétan az óvodák dolgozói 230 millió forintos önkormányzati forrásból fognak 32,2%-os béremelést kapni. A béremelésekkel kapcsolatban szeretném megemlíteni a múlt héten lezajlott érdi család- és gyermekvédelmi szakmai konzultációt. Súlyos állami finanszírozási hiányok, a sértően alacsony fizetések miatt komoly létszámhiány (nem ritka az olyan álláshirdetés, amire senki nem jelentkezik), a bölcsődékben és az óvodákban akut férőhelyhiány, illetve súlyosbodó családi szociális és mentális helyzetek jellemzik az ágazatot. A kollégák a frontvonalban a mindennapi munkájukról beszélnek, a helyzet elkeserítő. A gyermekvédelemben az a kihívás, hogy egyáltalán legyen munkavállaló, legyenek betöltve Érden (és minden más településen) az álláshelyek!

Elfogadtuk a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági, a Sport-, illetve a Szociális és Egészségügyi Bizottságok beszámolóit, sokat vitatkoztunk (nagyjából értelmetlenül) az Érdi Médiacentrum teljesítményéről, Simó Károly nem kicsit demagóg előterjesztésének vitája során pedig T. Mészáros András sajnos visszatért a korábban megszokott stílusához, amit nem hagyhattam szó nélkül. Erre a linkre kattintva ez a napirendi pont kezdődik, T. Mészáros András 4:02:10-nél kap szót, az én válaszom 4:12:45-nél kezdődik.

Összességében, ahogy közeledünk a választásokhoz, úgy tűnik, hogy egyre gyakoribb lesz az értetlenkedés, és egyre sűrűbbek lesznek a súlyos csúsztatásokkal terhelt megszólalások. Kár lenne, ha a személyeskedés is visszatérne.
Folytatás március 7-én, a költségvetéssel. Biztosan nem lesz egyszerű.

Tags :