Zöld Konzultáció országszerte!

Mai sajtótájékoztatómon arról beszéltem a Széll Kálmán téren, hogy a kormány 50 évvel korábbi módszerekkel kezelné (rosszul) az energiaválságot és fél megkérdezni az embereket az energiaválsággal kapcsolatos érdemi kérdésekről.

A felvétel itt tekinthető meg:

Az elhangzottak pedig itt olvashatók:

“A héten a kormány és 135 bátor ember úgy döntött, hogy akit csak tudnak, az út szélén hagynak. A szociális biztonság tulajdonképpeni eltüntetése mellett a másik történelmi bűn, amit ugyanez a kormány elkövet, hogy az energiaválságot 50 évvel korábbi módszerekkel akarja megoldani.

A Fidesz úgy indította el a sokadik kamu konzultációt (ismét milliárdokat költve a haveri cégeknél), úgy kérdez az energiaválságról, hogy abban egyetlen szó sem esik a valódi megoldásról, a zöldfordulatról.

Az egyetlen miniszter, aki például pozitívan mert nyilatkozni a szélenergia hasznosításáról és a jeleit mutatta, hogy érti a XXI. századot, kénytelen volt egy honvédelmi minisztériumi részvénytársaságba menekülni, de úgy is mondhatjuk, hogy lefokozták a honvédelmi miniszter vagyonkezelőjének.

Még a kormány is elismeri, hogy a mostani válság azért érint súlyosan Magyarországot, mert kiugróan magas a fosszilis energiafüggőségünk. Az energiaválság egyetlen megoldása az energiafüggetlenség, amire Magyarországon sincs más út, mint a radikális zöldfordulat. 

Ezzel szemben a szélenergia betiltása után éppen értelmezhetetlenné teszi a kormány a napenergia hasznosítását is, Orbán pedig azt állítja, hogy a zöld energia a legdrágább.

Nekünk meggyőződésünk, hogy rajta kívül ebben az országban is mindenki világosan látja, hogy lényegesen előrébb tartanánk, ha az utóbbi egy évtizedben leszigeteltük volna az ország épületállományát és minden erőnkkel támogattuk volna a megújuló energiát.

Éppen a Palkovicsot váltó Lantos Csaba ismertette miniszter-jelölti meghallgatásán, hogy “szélerőmű is van a világon“, és a Palkovicsék által kidolgozott fejlesztési tervekről (amiket ugyan senki nem ismer), „nem fognak leállni”. Azaz szélerőműveket fognak telepíteni, ha a helyi közösségek jóváhagyják.

Várjuk tehát a rendeletet, ami az önkormányzatok kezébe adja a döntést, ha pedig a beiktatását követő napokban nem adja be a javaslatot, beadjuk mi. Illetve továbbra is kezdeményezni fogjuk, hogy az önkormányzatok mondják ki, hogy észszerű keretek között, de a saját hatáskörükben kívánnak arról dönteni, hogy milyen közel engedik a szélturbinákat a lakott területekhez.

A Zöld Konzultáció a valódi lehetőségekről szól, olyan ajánlásokról, amik egyszerre jelentenek leválást a fosszilis energiahordozókról és az orosz energiafüggésről.

A konzultációban kíváncsiak vagyunk rá, hogy

  • legyen-e országos épületszigetelési program,
  • engedélyezze-e ismét a kormány szélerőművek építését,
  • töröljék-e el a napelem termékdíját,
  • vezessenek-e be országosan érvényes, 5000 forintos klímabérlet a tömegközlekedési eszközökre, illetve
  • mondja-e fel a kormány a Paks 2 szerződést?

A kormánnyal szemben, minket valóban érdekel az emberek véleménye, ezért

  • töltsék ki a Zöld Konzultációt országszerte az LMP információs pultjainál, vagy
  • tegyék meg ugyanezt online, a zoldkonzultacio.hu oldalon!”
Széll Kálmán tér, 2022. november 26.
Oszd meg, ha tetszett: