Vízhelyzet

Három nap megfeszített munka után, tegnap (december 21-én) megérkezett Olaszországból az az idom, ami a 600mm-es vezeték javításához szükséges, így az ünnepekre szinte biztosan helyreáll a vízszolgáltatás Érden, Törökbálinton és Diósdon. Köszönet illet mindenkit, aki részt vett a napokig tartó munkában, ami a sorozatos csőtörések javítását és az ivóvíz-ellátás biztosítását is jelentette. Akiknél hosszabb időre nem volt víz, a türelmükért jár a köszönet, ahogy azoknak is, akik a fogyasztásuk csökkentésével, víztakarékossággal segítették, hogy a vízszolgáltatás akadozása a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozza.

Egy tegnapi újságírói (végül is a Pesti Srácok is az talán) kérdés miatt jutott eszembe, hogy egyáltalán nem biztos, hogy általánosan ismert, mi miért történt az utóbbi napokban Érden, Diósdon és Törökbálinton? Miért vannak a vízi-közművek olyan állapotban, hogy sorozatban törnek a csövek, hogy vízhiány alakulhat ki az agglomeráció településein? Röviden: a hazai víziközművek általánosan elhanyagolt állapota és a rezsidémon miatt.

Bő évtizede, a rezsicsökkentés következtében a víziközmű cégek olyan árakkal dolgoznak, amiből képtelenség a már korábban is elmaradt, illetve a folyamatosan szükséges valamennyi javítást, fejlesztést kigazdálkodni. És egyáltalán nem arról van szó, hogy ezek a cégek ne járnának el a kellő szakmaisággal, vagy gondossággal. Nézzük csak meg az Érd és Térsége Víziközmű Kft. (ÉTV) példáját.

Az ÉTV folyamatosan fejleszti a rendelkezésre álló és tároló kapacitásokat, a műszaki/gépészeti berendezéseket és a vezetékrendszert is. Csak az utóbbi időben

  • a Duna-parti vízműtelepen újabb tároló medencéket alakítottak ki,
  • a Fővárosi Vízművekkel történt megegyezésnek köszönhetően Százhalombatta felől is kiépült kapacitásbővítésként az ivóvíz-ellátás,
  • megújult a sasvárosi kút szivattyúja és új szivattyú került a Duna-parti gépházba is,
  • elindult egy 200 millió forintos napelemes projekt, ami az ÉTV kiadásait fogja jelentősen csökkenteni,
  • a szennyvíztelepen folyamatos a technológiai megújulás,
  • megtörtént a közművek cseréje (részben régi azbeszt csövek) többek között az Orvos utcában, a Fehérvári úton, a Zámori úton és a Törökbálinti úton, illetve
  • néhány éve újult meg a Bakonyi úti „nagy” tározó és a Fonó utcai víztorony is teljesen újjáépült, a korábbit nagyjából megduplázó kapacitással.

Érden 2006-ban vált a francia Veolia az ÉTV résztulajdonosává. Hogy jó, vagy rossz döntés volt-e a privatizáció, az külön vita tárgya lehet, az viszont vitathatatlan, hogy szerepvállalása új szervezeti, vállalati kultúrát hozott a közműcég életébe. Az értékesítéssel pedig az érintett önkormányzatok nemcsak szabadon felhasználható bevételhez jutottak, de számos szükséges fejlesztés is megvalósulhatott a területükön. Utolsó leszek, aki egy multi érdekeit bármilyen szempontból védené, de tényként jegyezném meg azt is, hogy a Veolia 2012 óta nem vett fel osztalékot az ÉTV-ből*. És itt fejteném ki részletesebben, hogy bár a francia multi jelentős menedzsmentjogokat is birtokol, az ÉTV tulajdonosai között nem kizárólag a Veoliát találjuk. Hanem Érd városát (47,53%), további hat települést (Törökbálint 10,68%, Diósd 4,41%, Tárnok 6,61%, Sóskút 2,54%, Pusztazámor 0,88% és Herceghalom 1,35%), illetve a francia befektetőt (20,8%) és a Fővárosi Csatornázási Műveket (5,2%). A települések összesen 74%-ot birtokolnak, a két cég 26%-ot.

Akik manapság alkalmanként a leghangosabban támadják a 2006-os ügyletet – azaz a 2019-ben 13 év után megbukott Fideszes városvezetés -, amikor lehetőséget kaptak a Veolia kivásárlására, valamiért nem tették meg. Én a helyükben egészen biztosan megtettem volna. De az is igaz, hogy a Karmelita erkélyén Orbán velem biztosan nem fog koccintgatni, a Veolia vezetőivel viszont szokása.

Visszatérve tehát a rezsidémonra, annyira alacsony az ár, hogy abból a szükséges mértékű felújításokat képtelenség fedezni, saját erőből pedig a települések, az önkormányzatok nem fogják tudni megoldani. Még a legtehetősebbek sem, nem véletlenül fordult a most kialakult helyzetben Törökbálint Fideszes polgármestere is a kormányhoz segítségért. Sürgős és országos víziközmű-fejlesztési programra van szükség, hiszen a hálózati veszteség már ma is átlagosan 20-25%. Ez azt jelenti, hogy van olyan magyar település, ahol ez az érték 50% felett van, azaz a vízműből elinduló 100 liter vízből 50 soha nem jut el a fürdőszobákba és a konyhákba, hanem elszivárog a vezetékeken.

Érden egyáltalán nem kirívó a helyzet, sőt az országos átlaghoz képest jobb állapotban vannak a közművek. De látjuk, tapasztaljuk, hogy nagy a baj, ezért csatlakoztunk a Víz Koalícióhoz is, hogy érdekeinket, minden magyar ember érdekét minél inkább érvényesíteni tudjuk, azaz legyen folyamatosan biztosított a jó minőségű ivóvíz mindenki számára.
Ezért is mondom el, ahol csak tehetem, hogy ne az akkumulátorgyáraknak építsenek vezetékeket, új közműveket, hanem a lakosságnak! Itt Érden és a környékbeli településeken a nyár folyamán kénytelenek voltak a polgármesterek – az ÉTV kérésére – vízkorlátozást elrendelni. Képzeljék el, mi fog történni, ha hamarosan beindul Sóskúton a vízzabáló elektrolitgyártó üzem?!

Végezetül pedig még egy lényeges szempont, amire a havária elhárítása alatt nem volt idő kitérni. Érd és általában az agglomerációs települések nem véletlenül próbálnak gátat vetni a lakosságszámuk dinamikus növekedésének. Ennyi embert ugyanis egyre kevésbé tud kiszolgálni a sokkal kisebb településekre optimalizált közmű-infrastruktúra. De ugyanúgy nem tud ilyen mértékben bővülni az úthálózat, a közösségi közlekedési rendszer, és természetesen képtelenség ilyen mértékben növelni a férőhelyek számát az oktatási-nevelési intézményben (bölcsődékben, óvodákban, iskolákban), vagy szinte kilátástalan folyamatosan újabb és újabb háziorvosi körzeteket kijelölni, megfelelő egészségügyi ellátásokat biztosítani.
És történik mindez egy olyan országban, ahol egyébként jelentősen csökken a lakosságszám. Ez viszont már egy újabb bejegyzés tárgya kellene, hogy legyen.

* Az „ikercég” az Érd és Térsége Csatorna-szolgáltató Kft. (ÉTCS) 2020-ban tudott utoljára osztalékot fizetni. Ennek a társaságnak Érd (62%), Diósd (6%) és Tárnok (6%) mellett a Veolia, a Fővárosi Csatornázási Művek és az ÉTV által alkotott koncesszori közösség is tulajdonosa (összesen 26%).

A borítókép forrása a pexels.com

Oszd meg, ha tetszett: