Védjük meg a szakrendelőnket!

A Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény országos összehasonlításban is az egyik legjobban működő szakrendelő, és ennek így is kell maradnia!

Ezért Andrasek Mónika, LMP-s képviselő (Szövetség Érdért frakció) és jómagam előterjesztésére Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése döntést hozott, miszerint a város mindent megtesz, hogy az intézmény maradjon városi tulajdonban és önkormányzati fenntartásban. Hogy teljes kapacitással, a jelenlegi fejlesztésekkel maradjon meg az érdi és környékbeli polgárok számára.
(Az előterjesztés teljes szövege itt olvasható.)

Ezt a lépést azért kellett megtennünk, mert a kormány azzal a szándékkal módosította az egészségügyi jogszabályokat, hogy államosítsa a szakrendelőket, ami még kevesebb orvost, még rövidebb rendelési időket, még hosszabb előjegyzési listákat, rosszabb minőségű, vagy el sem érhető ingyenes egészségügyi, szakorvosi ellátásokat fog helyben eredményezni.

A háziorvosi szolgáltatásokat már kivette a kormány az önkormányzatok kezéből, várhatóan ugyanerre készülnek a járóbeteg-szakellátás, a szakrendelők esetén is. A kormány tagjai és az egészségügyi szakemberek nyíltan beszélnek róla, hogy a változtatás elsődleges célja az orvoshiány, illetve az egészségügyi szakemberek hiányának kezelése. Mégpedig abban a formában, hogy a meglehetősen kórházközpontú magyar egészségügyben a hiányzó szakembereket elsődlegesen a kórházakban pótolják, nyilvánvalóan a szakrendelők, a helyben elérhető szakorvosi ellátások kárára.

A tervezett változás esetén jelentősen sérülnének az orvos-beteg kapcsolatok és megnövekedne az ellátások elérési ideje (hiszen a kórházakba kellene értük utazni). Az egészségügyi dolgozók katonás rendben vezényelhetősége pedig további terheket róna az ágazat dolgozóira, tovább rontva munkakörülményeiket. Aminek nem is lehet más következménye, mint a magánszféra választása, a külföldi munkavállalás, vagy a pálya elhagyása, illetve a nyugdíjba vonulás.

A közgyűlés december 13-i határozata

Mindent meg kell tennünk azért, hogy a szakrendelő legalább a jelenlegi szolgáltatási színvonalon maradhasson a város tulajdonában és működtetésében!
Ezért a közgyűlés felkérte az önkormányzat kormánypárti képviselőit és Dr. Aradszki András Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőt, hogy a lehetséges összes fórumon adjanak hangot a város tiltakozásának a tervezett átalakítás, a járóbeteg-szakellátás államosítása ellen, mivel az Érd és az ellátási körzet lakóinak érdekeivel gyökeresen ellentétes. A Fidesz képviselőinek elutasító szavazata ellenére, néhány napja levélben kértem Dr. Aradszki Andrást, hogy tartsa tiszteletben a közgyűlés kérését, tegyen meg mindent a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény megóvása érdekében és legkésőbb a márciusi közgyűlésen számoljon be a nyilvánosságnak az ügy érdekében tett lépéseiről.

Ha Ön is egyetért vele, hogy a szakrendelőnek az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában van a helye és Ön sem szeretne más városba orvoshoz járni, kérem támogassa aláírásával a petíciónkat, mely az LMP Pest megyei honlapján érhető el az alábbi linken:
El a kezekkel az érdi szakrendelőtől! (zoldgyuru.hu)

Oszd meg, ha tetszett: