Törvényjavaslat az akkumulátorgyárak ellen

Valljanak színt a parlamenti frakciók: az akkumulátorgyártók vagy a magyar emberek érdekeit képviselik?

Jó ideje az akkumulátoripar feltétel nélküli kiszolgálása miatti felháborodástól hangos az ország, itt tehát az ideje, hogy az országgyűlési képviselők is színt valljanak! Erről szólt mai sajtótájékoztatóm, ami itt nézhető vissza:

Az elhangozttak pedig itt olvashatók:

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja újra benyújtja törvényjavaslatát, mely a veszélyes üzemek létesítésének feltételeit jelentősen szigorítaná. A frakciók szavazási magatartása egyértelművé teszi majd, hogy ki áll a termőföldek, a vízkészleteink, a helyi közösségeink, vagyis a nemzeti érdekeink védelme mellett. És az is kiderül, hogy ki szolgálja a kínai és dél-koreai nagyvállalatok, a globális tőke érdekeit. Szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy ha a Kósa Lajos vezette parlamenti bizottság nem utasítja el érdemi vita nélkül 2021-ben a javaslatot és az a plenáris ülés elé kerül, a mai állapotok egészen biztos, hogy ki sem alakulhattak volna!

Hiszen lassan heti szinten találkozunk akkumulátorgyárakkal szembeni lakossági ellenállással, gondoljunk akár Gödre, Győrszentivánra, Fótra, Debrecenre, vagy Mikepércsre.

Az ügyek közös jellemzője, hogy a kormány semmibe veszi a veszélyes üzemek létesítésével kapcsolatos lakossági fenntartásokat, vagy épp elutasító állásfoglalásokat. A kiemelt kormányzati beruházások címkéje mögé bújva, a környezetvédelmi előírásokat megkerülve folytatódnak a gigaberuházások akkor is, ha helyben tömegek tiltakoznak ellene.

Ez ma már nem egy-két település gondja, hanem országos probléma, országos kockázat! Már ma is tucatnyi akkumulátorgyár vagy az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó veszélyes üzem működik Magyarországon és bármelyik település lehet a következő, ahová a lakóházaktól akár párszáz méterre újabb akkumulátorgyárat telepít a kormány.

Ezért kezdeményeztünk országos népszavazást, hogy a helyben élők, a helyi közösség engedélye nélkül ne lehessen veszélyes üzemet telepíteni a kertek végébe! Bízunk benne, hogy hamarosan zöld utat kap a kezdeményezés és a magyar emberek végre elmondhatják a véleményüket az akkumulátorgyárak erőltetett betelepítéséről.

Ugyanígy joga van tudni a magyar választóknak, hogy mit gondolnak választott képviselőik, immár a hátunk mögött a komáromi üzemi balesettel, a gödi, fóti és debreceni botrányokkal?

Miről is szólna a benyújtott javaslatunk, miről várjuk a képviselők véleményét?

  1. Arról, hogy az akkumulátorgyártó óriáscégek a kormány asszisztálásával ne úszhassák meg a veszélyes üzemmé nyilvánítást és ne kerülhessék meg a környezetvédelmi előírásokat.
  2. Arról, hogy ne építkezhessenek többé értékes termőföldre, vagy természetvédelmi szempontból értékes területre, illetve ne települhessenek néhány száz méterre lakóházaktól.
  3. Arról, hogy a helyi lakosság hozzájárulása nélkül egyáltalán ne települhessenek le egy-egy város határában.
  4. Nem utolsó sorban pedig javaslatunk azt is tartalmazza, hogy akkumulátor- és gépkocsigyártással foglalkozó nagyvállalatok többé ne kaphassanak állami támogatást.

A helyzet egyszerű: aki támogatja a javaslatunkat, az a magyar emberek, a termőföld, a vízkészleteink és a biztonságos környezethez való jogunk mellett áll!
Aki ellene szavaz, az a globális tőke érdekeit képviseli, és a környezetszennyező nagyvállalatok oldalára  áll a helyi közösségekkel szemben.

FEBRUÁR 9-én, Debrecenben szervezünk tüntetést az akkumulátorgyár megépülése ellen a Csapó utca 1-5. szám előtt, erre szeretettel várunk minden tiltakozót! Az eseményhez itt lehet csatlakozni.

Oszd meg, ha tetszett: