Törölje el a kormány a napelemadót!

Amikor önkormányzatok, intézmények, vállalkozások és családok százezrei állnak tanácstalanul az elszálló rezsiárak, a már érkező, sokszorosára növekedett számlákon található összegek láttán, minden olyan korlátozás, ami a megújulók terjedését akadályozza bűn a magyar gazdaság, bűn a magyar családok ellen.

A napelemekre kivetett környezetvédelmi termékdíj értelmetlen, viszont több tízezer forinttal terheli meg egy-egy lakossági napelemes rendszer kiépítését. Ezért petíciót indítunk, hogy a kormány vezesse ki ezt az adót, törölje el a napelemes paneleket érintő termékdíjat.

Ez volt mai sajtótájékoztatón témája, aminek szövege lentebb található meg.

A kormány 2015-ben termékdíjat vetett ki a napelemekre, ami nem más, mint a napenergia hasznosításának indokolatlan megadóztatása. Az energiaválság (az energiaárak elszabadulása) és a klímaválság miatt is szükséges a napelemes kapacitás növelése, de a napelemadó ezt lassítja. Az utóbbi hetekben derült csak ki igazán, hogy mennyire fontos, hogy a napelemek ára minél alacsonyabb legyen, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja petíciót indít a napelemadó eltörlésére.

Az 1995-ben bevezetett környezetvédelmi termékdíj célja, hogy a termékek előállítása, forgalmazása, felhasználása során okozott környezeti terhelések, illetőleg károk megelőzéséhez, csökkentéséhez pénzügyi forrást teremtsen.

Környezetvédelmi termékdíjat kell fizetni a gumiabroncsok, a hűtőközegek, a csomagolások, az akkumulátorok, a reklámhordozó papír, valamint az elektromos és elektronikai berendezések importja, belföldi forgalomba hozatala vagy saját célú felhasználása után. Érthetetlen módon, 2015-ben a napelemek is termékdíjkötelessé váltak, a termékdíj bevezetése modulonként 2000-2500 Ft-os áremelkedést jelentett, ami a nyugat-európai átlag hatszorosa.

Bármilyen hihetetlen, a napelemre kivetett termékdíj bevezetésekor, az akkumulátorok kedvezőbb termékkategóriába estek, mint a napelemek, így a termékdíjuk is alacsonyabb volt. Ezen a nonszensz állapoton a kormány csak 2018-ra és folyamatos tiltakozások hatására változtatott. Egy-egy lakossági rendszeren viszont még ma is jelentős összeg, több tízezer forint jelentkezik indokolatlan többlet költségként, ami még mindig jóval az uniós átlag felett van!

A termékdíj filozófiájával ellentétben, a napelem nem tartalmaz mérgező anyagot, majdnem teljes egészében (95-99%-ban) újrafeldolgozható, indokolhatatlan tehát a napelem termékdíja, vagyis ez az adó könnyedén kivezethető. A napelemek fő összetevői: üveg, alumínium, szilícium, réz, műanyag, ón, ezüst. Ezek többnyire nem jelentenek egészségügyi vagy környezeti kockázatot, sőt a leselejtezett napelem panelekért szinte sorban állnak a gyártók, hogy újra felhasználhassák az összetevőket. A napelemek élettartama több évtized, akár 40 év, az újrafeldolgozás tehát ennyivel később lesz csak esedékes és négy évtized alatt nyilvánvalóan még tovább fejlődik a technológia.

Magyarország EU-s összevetésben kifejezetten rosszul áll a megújuló energiaforrások hasznosításában. A megújulók aránya az áramfogyasztásban csak 12%, szemben az EU átlag 38%-kal. Ez nem csoda, ha a kormány nem enged új szélerőműveket telepíteni és megadóztatja a napelemeket.

 A klímakatasztrófa elkerülése érdekében gyorsan át kell állnunk a fosszilis- és atomenergiáról a megújuló energiaforrásokra. A napelem a megújulók közül is az egyik legolcsóbb és legzöldebb technológia, Magyarország pedig kifejezetten jó adottságokkal rendelkezik: a napsütéses órák száma meghaladja az évi 2000 órát.

Amikor önkormányzatok, intézmények, vállalkozások és családok százezrei állnak tanácstalanul az elszálló rezsiárak, a már érkező sokszorosára növekedett számlák láttán, minden olyan korlátozás, ami a megújulók terjedését akadályozza bűn a magyar gazdaság és bűn a magyar családok ellen.

Ezért követeljük a napelemek indokolatlan megadóztatásának azonnali eltörlését, ezért indítunk petíciót, hiszen ma igazán közérdek, hogy csökkenjen a napelemek ára és minél több tetőre kerülhessenek fel a panelek országszerte.

A valódi rezsivédelem ugyanis a megújuló energia és az épületek korszerűsítése, ami a szigetelés és a nyílászáró-csere mellett a lakossági napelemes rendszerek mainál nagyságrendekkel jobb elterjedését is feltételezi.

A sajtótájékoztató felvétele itt nézhető vissza, a petíciót pedig itt van lehetőség aláírni:
https://lmp.hu/adomentesnapelem/

Oszd meg, ha tetszett: