Tegnap este lakossági tájékoztatót nem tartottak Sóskúton

Az általános iskolában meg nem tartott eseményről számos stáb beszámolt, kismillió politikusi szelfi készült, jókora hír lett a helyszínről elmenekülő polgármester, fideszes országgyűlési képviselő és befektető.

Amiről senki nem számolt be, az az, hogy a sóskútiak és a környékbeliek hoppon maradtak, nem tudhattak meg semmit a tervezett beruházásról: sem az önkormányzat szándékairól, a lebegtetett kormányzati zsarolásról, arról hogy egyáltalán mi várna rájuk, ha ez a beruházás megvalósulna.

Már tegnap este elkezdődött a vagdalkozás, hogy ki kit provokált, milyen szervezett „idegenek” (vadállatok – by König Ferenc) miatt hiúsult meg a tájékoztató, amelyre sóskúti lakcímkártya nélkül senkit sem akartak beengedni, illetve a sajtót is kizárták volna.
Az kétségtelen, hogy a politikus-celebek pozőrködése nem segített, viszont a GPS korában kizárt, hogy a minden helyzetben saját magukat bárki elé toló fontoskodók bárhova odataláljanak, ahogy egyáltalán nem segítette a higgadt párbeszédet a „betyársereg” n+1-edik permutációjának üvöltözése sem. A fekete egyenruhások cirkusza a Mi Hazánk sara, a politikus-celebek a korszaké és a gátlástalanságuké, a rendezvényen tapasztalt káosz viszont kizárólag az eseményt szervező önkormányzaté. König Ferenc polgármester kizárólag az alkalmatlanságát bizonyította azzal, hogy nem tudta kezelni a nyakába ugró médiát, és ha valóban tájékoztatót akart volna tartani, akkor könnyűszerrel leülteti a körülötte ripacskodó politikus-celebeket is, de ehelyett kapitulált. A sóskúti polgármester mellett Aradszki András fideszes országgyűlési képviselő is sokadszorra bizonyította súlytalanságát.

Tegnap Sóskúton az iskolánál egyetlen bejelentett tüntetés volt: ezt a sóskúti civilekkel együttműködve és velük egyeztetve rendezte az LMP – Magyarország Zöld Pártja.

Néhányan mi is bent voltunk persze a teremben, de a politikuskergetőben nem vettünk részt. Más politikai szereplőkkel ellentétben, egyikünk sem üvöltözött centikre bárki arcától és azt sem hallucináltuk, hogy az este megbuktatja az Orbán-kormányt. Megtiszteltük a helyieket és a környező települések lakóit azzal, hogy róluk szólhasson a tájékoztató. Nagy kár, hogy a polgármester futása után mikrofont ragadó sóskúti aktivistára már alig volt kíváncsi valaki (és nehezen is volt hallható).

Amikor végképp kifulladni látszottak a tornatermi események, én közöltem a rossz hírt a még mindig a helyszínen várakozó több száz érdeklődővel – akik König Ferenc állításával ellentétben szinte kizárólag helyiek és környékbeliek voltak -, hogy itt már senkitől nem fognak válaszokat kapni, kérdezni sincs kitől.

Csak kevesen számoltak be a nem tájékoztatót követő fáklyás felvonulásról, amin tulajdonképpen kizárólag helyiek vettek részt. Csendben, a falu lakóinak nyugalmát tiszteletben tartva, az úton várakozó sofőröktől elnézést kérve sétáltunk el a polgármesteri hivatalig és onnan vissza az iskola melletti parkba. A felvonulás során megszólaló, otthonukért, családjaikért aggódó helyi civilek joggal voltak csalódottak a botrány miatt. Ami fontos hogy elhangzott, az az, hogy Sóskút, Tárnok, Pusztazámor és Érd – sőt Törökbálint – lakói összetartanak, mert egymásra vagyunk utalva. Elegünk van abból, hogy zárványként kezeljenek ilyen és hasonló „beruházásokat”. Hiszen ugyanazt a vizet isszuk, ugyanazoknak a gyáraknak a kéményei zavarnak minket, ugyanazt a szagot érezzük, amikor a földeket trágyázzák, ugyanazok a zajok keltenek fel bennünket, ha a települések szélén bármi történik és ugyanazokon az utakon nem jutunk sehova, ha elbaltázott, kizárólag a profitérdeket kiszolgáló beruházásokkal teszik tönkre az életünket.

Itt is megírom, hogy a rendőrséget kizárólag köszönet illeti. Végtelenül konstruktívan, kizárólag a tiltakozók és a rendezvény résztvevői biztonsága érdekében tették a dolgukat. A létszámukon kezdetben csodálkozók aligha tudják (miért tennék, hiszen sosem rendeztek tiltakozásokat vagy hasonló rendezvényeket), hogy a bejelentett rendezvény résztvevőinek számához kell igazítania a rendőröknek a rendezvény biztosításához szükséges létszámot. Nem az elrettentés, a polgármester – részben talán indokolt – rettegése, vagy a kormány meghátrálása az ok, hanem a szakszerűség. Az viszont igaz, hogy az a településvezető, akit az általa szervezett eseményről biztonságiakkal kell kimenekíteni, az megbukott.

És hogyan tovább? Valamilyen tájékoztatásnak előbb-utóbb el kell hangoznia Sóskúton, ám hogy bármilyen formában ez elfogadható lesz-e a helyiek számára, az immár az LMP által szervezett alternatív közmeghallgatás és a kudarcba fulladt önkormányzati tájékoztató után, erősen kétséges. Ha pedig az Andrada valódi beruházó, már bizonyára új helyszínt keres.

Köszönöm a tegnapi nem tájékoztatón és tiltakozáson résztvevőknek, hogy ott voltak, ma délután 17:30-kor pedig a tárnoki Heinrich Antal Művelődési Házban találkozunk!
Lakcímkártyára nem lesz szükség.

Oszd meg, ha tetszett: