Szokatlan visszafogottság az áprilisi közgyűlésen

Az utóbbi hónapok személyeskedő hazudozásai után, szokatlan visszafogottság jellemezte Érd Megyei Jogú Város áprilisi közgyűlését. Elfogadtuk a tűzoltóság, a polgárőrség, a Volánbusz, a Dr. Romics László szakrendelő, a Szociális Gondozó Központ és a bölcsődék 2022-es beszámolóit, innen is köszönöm valamennyi kollégánk munkáját!

Néhány érdekességet szeretnék megosztani a beszámolókkal kapcsolatban. Kezdem rögtön a Romiccsal, hiszen a betegpanaszok érthetően járják körbe követhetetlen sebességgel a közösségi média platformjait. Ehhez képest is emelném ki, hogy 2022-ben 278.000 orvos-beteg találkozást követően az intézmény mindössze 75 panaszt kapott, volt viszont kerek egy tucatnyi köszönőlevél is. A Volánbusszal kapcsolatban nemrégiben kaptam javaslatokat több viszonylat meghosszabbítására, például a 140-es buszt elhozni a Törökbálinti úti körforgalomig (Széll Kálmán tér kapcsolat), vagy a 33 / 133E buszokat Érdligetig (Móricz Zsigmond körtér kapcsolat) nem is tűnik lehetetlennek.

A Gondozó Központ tavalyi évével kapcsolatban mindannyian szívvel emlékezünk azokra a hónapokra, amikor a vállalt feladatokon felül, több mint 60 férőhelyes ideiglenes szállót biztosítottak az Ukrajnából menekülő ukránok, magyarok, sőt korábban ott tanuló afrikai diákok számára is. Külön napirendi pontként döntöttünk a nyári napközis tábor megrendezéséről, ami ismét a Gondozó Központ feladata lesz. Nyolc héten át, érdi családok számára mindössze 15.000 forintos díjért kerül a tábor megszervezésre, június 26. és augusztus 18. között. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is nagyjából 500 gyerek részvételére számítunk.

Ha minden az eddigiek szerint halad, hamarosan új, 84 férőhelyes bölcsőde épülhet a Rozsnyói utcában. Ezen a közgyűlésen született döntés, hogy a horvát önkormányzattal közösen pályázunk még egy bölcsődére Ófaluban. Az eredeti helyszín a Burkoló utca lett volna, de elfogadható érv, hogy a helyi horvát hagyományokat tiszteletben tartva, ezzel a városrésszel pályázzunk. Bár pontosan tudjuk, hogy Parkvárosban és Fenyves-Parkvárosban sokkal több a gyerek, én nagyon remélem hogy két új intézmény enyhíthet majd a kínzó férőhely hiányon. Még úgy is, hogy meggyőződésem, hogy Fenyves-Parkvárosba is kerülnie kell bölcsődének.

Szintén elfogadásra került az ÉTH éves jelentése a nem a csatornába ürülő szennyvíz kezeléséről. Erről annyit feltétlenül érdemes tudni, hogy január óta kettő darab 6 köbméteres kocsi dolgozik a megnövekedett igények kielégítésére. Egy jól körülírható környékről származik a lakossági szippantott szennyvíz jelentős része, itt a nagy számú friss beköltözés mellett az is oka a mennyiség növekedésének, hogy a már ott élők sem feltétlenül vitetik el a teljes mennyiséget (értelemszerűen a szolgáltatási díjjal spórolva). A 2021-hez képest 40%-kal megnövekedett mennyiség elszállítása a rezsicsökkentett árak miatt masszívan veszteséges, de fel sem merül, hogy az ÉTH ne a lehető legmagasabb színvonalon teljesítsen.

Érdekes módon a legkomolyabb vita a civil pályázatok idei kiírásával kapcsolatban alakult ki. Az elképzelés az volt, hogy az ún. civil keretet azok a szervezetek is igénybe vehessék, akik nem érdi székhellyel működnek. A közgyűlésen is elmondtam, hogy például a koraszülött mentéssel foglalkozó Peter Cerny Alapítvány 2022-ben 28 alkalommal teljesített szolgálatot Érden, a Vöröskereszt havonta szervez véradást a városunkban, alkalmanként 40-50 fő részvételével. Az itt levett, nagyjából 220 liter vér 1500 beteg számára életmentő, egészen biztos, hogy vannak köztük érdiek is. De gondolhatunk a 10 millió fa helyi csoportjára, az érdi faültetésekre, vagy gyerekprogramok, de akár felnőtt kulturális események szervezőire is, akik Érden és érdiek számára (is) fejtik ki tevékenységüket. A javaslat arról szólt, hogy ha az érdi székhelyű szervezetek nem merítik ki az éves keretet, akkor más szervezetek is pályázhassanak. Frakciónk megszavazta az előterjesztést, a Fidesz ellene volt.
És ha már civilek, kérem hogy senki ne feledkezzen meg rendelkezni az 1%-ról!

Változott a térítési díjakról szóló rendelet, hiszen a élelmiszerárak 40%-os inflációjával képtelenség lépést tartani. A jelenlegi döntés értelmében, az év első felében átvállalja az önkormányzat a növekményt, illetve továbbra is a családok jelentős része ingyenesen fogja tudni igénybe venni a közétkeztetést.

Hetek óta hergeli a Fidesz teljesen feleslegesen a város lakóit a Festal tömbbel kapcsolatban. Továbbra is feltett szándékunk az évtizedes tájseb felszámolása. Vállalható kompromisszumként, 40 lakásos társasház és egy városi tulajdonba kerülő közösségi tér kerülne itt kialakításra, a tó és a park kinyitásával, a környező utcák burkolásával és a zöldfelületek rendezésével. Mindezt a beruházó költségén. Szó sincs tehát ezer-akárhány-száz fős lakótelepről, viszont a jelenlegi (elődeinktől örökölt) építési szabályozás alapján akár 70 lakás is épülhetne, bármiféle ellentételezés nélkül. A vállalkozó tehát kevesebb lakást épít és a város közössége, a környék lakói is kapnak valamit a beruházással. Talán ez az a nóvum, amit a Fidesz-frakció nem ért, hiszen ismert a regnálásuk alatt követett gyökeresen eltérő gyakorlat.

Jelképes döntés is az Emma u. 7., a Gondozó Központ korábbi székhelyének kikerülése az önkormányzati törzsvagyonból. Az épület felett abból a szempontból eljárt az idő, hogy intézményi székhelyként már semmiképpen nem tud funkcionálni, irodaként esetleg még igen. A Topoly utcai új épület pedig lényegesen tágasabb munkahely a Központ dolgozói számára.

Csatlakoztunk a Fővárosi Agglomeráció Önkormányzati Társuláshoz, bízunk a 18 agglomerációs településsel (köztük sok kormánypárti vezetéssel) közös érdekérvényesítésben, akár elővárosi közlekedés, akár más agglomerációs kérdések tekintetében. Kiírtuk a pályázatot a Magyar Földrajzi Múzeum intézményvezetői tisztségére (Kubassek igazgató úr megbízatása július végén jár le) és bírósági ülnököket választottunk a következő négy évre. Utolsó napirendi pontként pedig a Teleki Iskola működésének 90., névfelvételének 30. évfordulójára, az iskolai ünnepségre szavaztunk meg támogatást.

Folytatás májusban!

Csőzik László bejegyzése itt olvasható:
https://www.facebook.com/csoziklaszlo/posts/pfbid02kxYPJDEZXvKYNXDnA7pd9zfXYeWDGCRP2rhozF7jVmPAct8ZcwaveQTAWxURS7WZl
Balla Imre képviselőtársam szokásos összefoglalója pedig itt érhető el:
https://ballaimre.hu/2023/04/27/kozgyules-2023-04-27/

Oszd meg, ha tetszett: