Ez történt a szeptemberi közgyűlésen

Ismét rendes közgyűlést tartottunk, és akik nem rendszeres nézői az érdi közgyűléseknek, meglepődhettek a közétkeztetési díjak emelését övező vita színvonalán. T. Mészáros András elképesztően demagóg és a valóságról tudomást venni nem kívánó hozzászólásai akár derűre is adhattak volna okot, ha a város és az ország helyzete nem lenne elkeserítő. Az egekbe elszállt rezsi árak, a 20% feletti infláció, az alapanyag-beszerzés korlátai és az üzemanyag ára a közétkeztetést biztosító szolgáltatót is áremelésre késztették – amire egyébként három éve nem volt példa városunkban. Hosszas egyeztetést követően, 30% áremelésben tudtunk megegyezni, amivel az érdi árak még mindig alatta maradnak a környékbeli településeken megszokottaknak. Fontos tudni, hogy a költségek jelentős részét az önkormányzat szociális alapon továbbra is átvállalja – az óvodákban például a szülők mindössze 20%-a fizet az étkezésért -, viszont a költségcsökkentés érdekében az adagok, a mennyiségek csökkentése szóba sem kerülhetett.

Mindenekelőtt takarékossági és racionalizálási szempontok miatt, rövidesen költözik a Nyírfa utcai Családok Átmeneti Otthona, az intézmény 25 lakója a Szociális Gondozó Központ Topoly utcai épületében kerül elhelyezésre. Kikerül továbbá a Gondozó Központ telephelyei közül az Emma u. 8. is, az ellátásokat a kollégák a Rómer Flóris téri Család- és Gyermekjóléti Központból, valamint szintén a Topoly utcában fogják tudni biztosítani.

Ahogy megszólalásomban is említettem, az önkormányzat mindent meg fog tenni a tél folyamán nehéz helyzetbe kerülő érdi családokért és itt élőkért, ehhez pedig minden támogatásra szükségünk lesz, mert elképesztően nehéz helyzetben van a város, ahogy szinte minden magyar település is. Az érdemi kormányzati segítség várat magára, ezért kerülhetnek napirendre olyan előterjesztések, mint például 7.4 köbméter (nem írtam el, hetes egész négy tized) tűzifa-felajánlás elfogadása a NÉBIH részéről. 75ezres városunk számára hét köbméter tűzifa átadása tulajdonképpen a burleszk kategória, de néhány család számára ez is segítség lesz, lemondani nem kívánunk róla. Ahogy egyébként az is érthetetlen, hogy egy megyei jogú város lakóinak miért kell keményfa esetén Budakeszire, puhafa esetén Szigetmonostorra mennie a hatósági áras tűzifáért – amit nemcsak szállítani, de feldarabolni is a vásárlónak kell majd.

Megújítottuk Antunovics Helga doktornő szerződését, aki változatlan feltételekkel fogja ellátni további öt évig a körzetét, illetve döntöttünk róla, hogy pályázatot írunk ki a Bagoly utcai (Bölömbika utcai) volt rendelő épületének hasznosítására. Ide elsősorban fogyatékkal élő gyerekekről gondoskodó tevékenységet tudnánk elképzelni, az épület viszont komoly felújításra szorul.

Mivel Bárány Zsolt megbízása rövidesen lejár, pályázatot írunk ki a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatói állására, illetve ismét 10.000.000 forintos kerettel írjuk ki a Bursa Hungarica felsőoktatási pályázatot érdi diákok számára.

Az „egyebek” napirend során két problémát említettem meg. A Nagy Lajos utca lakói számára az a jó hír, hogy az utca burkolása és a csapadékvíz kezelésére hivatott árkok kialakítása rövidesen megkezdődik. A Regéci és a Bikszádi utcák sarkán lévő magániskola okozta forgalom (és a por) miatt jeleztem a közgyűlés nyilvánossága előtt is, hogy igyekszünk forrást találni a két utca aszfaltozására, de egyelőre még a lakók türelmét kell kérnünk.

Zárt ülésen döntöttünk több városi díjról, az érthetően legtöbbeket érintő és érdeklő bezárásokról, intézményeink rövidített nyitvatartásáról pedig októberben, egy rendkívüli közgyűlésen fog szó esni. Ahogy korábban is többször leszögeztük, most is megerősíteném: óvodák, bölcsődék, vagy orvosi rendelők bezárásáról szó sem lehet.

A közgyűlés közvetítése itt nézhető vissza:
https://www.facebook.com/erdmost.hu/videos/1067786673891483

Oszd meg, ha tetszett: