Az ombudsmanhoz fordultunk a bányanyitási rendelet miatt

Mai budapesti sajtótájékoztatómon arról beszéltem, hogy a bányanyitással kapcsolatos jogszabályi környezet megváltoztatása nagyon komoly veszélyeket jelent nemcsak az élővilág, de a megnyíló bányák közelébőn élő lakosság számára is. Elfogadhatatlan, hogy a bányák környékén élők életminőségét és a természetvédelmi szempontokat a profitérdek alá helyezzék.

A sajtótájékoztató felvétele itt tekinthető meg:

Az elhangzottak pedig itt olvashatók:

Egy, a tavalyi év utolsó napjaiban kiadott kormányrendelet lehetővé tette külszíni bányák nyitását vagy bővítését az ökológiai folyosókban, valamint energetikai célú bányák nyitását Natura 2000 természetvédelmi területeken.

Szerintünk, zöldek szerint ez súlyosan sérti a természetvédelmi érdekeket. Nem véletlenül tiltotta ezt eddig a törvény. Az ökológiai folyosók összekötik a természetes vagy természetközeli élőhelyeket, így lehetséges az élőlények vándorlása és így kerülhető el a populációk elszigetelődése, az egyedszámok csökkenése. Természetvédelmi szempontból tehát kulcsfontosságú, hogy az ökológiai folyosók hálózata érintetlen maradjon, hiszen a fajok fennmaradása e nélkül elképzelhetetlen.

A zöldek álláspontján kívül azonban azon helyiek álláspontját is ki kell emelnünk, akik egyre hangosabban tiltakoznak a helyi bányanyitások ellen Recsken, Pilismaróton, vagy Madocsán. Mi, a hazai zöldek képviseletében kiállunk a tiltakozásuk mellett és minden lehetséges fórumon küzdeni fogunk, hogy a helyiek akarata ellenére ne nyithassanak bányákat Magyarországon. Főleg ne természetvédelmi jelentőségű területeken!

A bányanyitási rendelettel kapcsolatban a napokban Kanász-Nagy Máté és Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselőkkel az alapvető jogok biztosához fordultunk. Hangsúlyoznom kell, hogy első lépésként.

Azért fordultunk az ombudsmanhoz, mert meggyőződésünk, hogy a bányanyitást engedélyező rendelet alaptörvényellenes. Hiszen az Alaptörvény kimondja, hogy a természeti erőforrások (különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet), a biológiai sokféleség (elsősorban a honos növény- és állatfajok), valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és valamennyiünk kötelessége.

Az alapvető jogok biztosától, illetve a jövő nemzedékéért felelős helyettesétől kértük a rendelet felülvizsgálatát, illetve indítványoztuk, hogy tegyen javaslatot a jogszabály módosítására úgy, hogy az megfeleljen az Alaptörvénynek és a természetvédelmi alapkövetelményeknek.

Márpedig ezt úgy lehet a legegyszerűbben megtenni, ha nem engedélyezik a bányanyitásokat természetvédelmi területeken és/vagy a helyiek tiltakozása ellenére. Hiszen nem lehet elégszer elmondani, hogy a természetvédelmi szempontok mellett a bányák közelében élők életminőségét sem lehet a profitérdeknek alárendelni!

Oszd meg, ha tetszett: