Oldja fel a kormány a szélerőművek telepítési tilalmát!

Vasárnapi sajtótájékoztatómon arról beszéltem, hogy a kormány 2016-ban teljesen értelmetlenül tiltotta be a szélerőművek telepítését Magyarországon. Ez ellen a nonszensz szabályozás ellen az önkormányzatoknak is lehet lehetőségük tiltakozni, amihez az önkormányzati képviselőink által benyújtott javaslatok adnak majd segítséget.

A sajtótájékoztató itt nézhető vissza:

Az elhangzottak pedig itt olvashatók:

“Az LMP-Magyarország Zöld Pártja szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány a jelenlegi energiaválságban az egyik legtisztább és legolcsóbb energiaforrást, a szélenergiát továbbra is értelmetlen és szakmaiatlan okok miatt tiltja. 

Orbán Viktor nemrégiben a parlamentben azt mondta, hogy a kormányon belül vita van a szélenergia engedélyezéséről és ő nincs meggyőződve annak hasznosságáról, azonban a kérdésben kikérné a képviselők véleményét.

Erre kedden lehetősége is lesz, hiszen az országgyűlés gazdasági bizottsága kedden veszi napirendre az LMP szélerőművek létesítési tilalmának feloldásáról szóló határozati javaslatát. Ha Orbán Viktor valóban kíváncsi a parlament véleményére, azt várjuk a kormánypárti,  és természetesen az ellenzéki képviselőktől is, hogy engedjék át ezt a határozati javaslatot, hogy valódi vita folyhasson a parlament falain belül a szélenergia hasznosságáról.

Az LMP önkormányzati képviselői ezen felül határozati javaslatokat fognak benyújtani a saját településeiken, mely állásfoglalások elfogadásával arra lesz lehetőségük a településeknek, hogy a jelenlegi nonszensz szabályozással ellentétben, elviekben hozzájáruljanak, hogy az építési övezet határától 12 kilométer távolságon belül is engedélyezzék a szélerőművek telepítését.

A kormány  ugyanis 2016-ban olyan szabályokat hozott egy kormányrendelet módosításával, melyben a lakott területektől (azaz az építési övezet határától) számított 12 km-en belül betiltotta szélerőművek építését. A sűrű településhálózatunk miatt az ország egyetlen pontja sincs 12 kilométernél messzebb a legközelebbi településtől vagyis ma az ország egyetlen pontján sem lehet szélturbinát telepíteni. Az LMP önkormányzati határozati javaslata ezt a teljesen értelmetlen szabályozást kívánja feloldani, hiszen az önkormányzatok részére kínálja fel az elvi állásfoglalás lehetőségét egy nonszensz szabályozás megváltoztatása érdekében.

A kormány valójában azért tiltja a szélenergiát, mert ha támogatná a megújulók kívánt elterjedését, akkor hamar nyilvánvalóvá válna, hogy nincs is szükség az orosz pénzből orosz technológiával épülő, soha meg nem térülő, és mára már jól láthatóan soha meg nem épülő Paks 2-re.

A megújuló energia és az atomenergia egymás versenytársai. Egyszerre a kettő nem helyezhető el problémamentesen a villamosenergia-rendszerben és eltérő hálózatfejlesztést igényelnek. Egy hagyományos (mára elavult) villamosenergia-rendszerben, ahol a zsinóráramot termelő nagy erőművek dominálnak mint Paks vagy a Mátrai Erőmű, a megújuló energia aránya nem lehet 30%-nál magasabb, azaz lehetetlen azon az állapoton változtatni, hogy NER-közeli körök uralják az energia piacot. Főleg ha az új piaci szereplőket, és a megújuló technológiákat adminisztratív eszközökkel is ellehetetlenítik.

Fontos ugyanakkor felhívnom a figyelmet a szélturbinák zajszennyezésére, ami talán a leggyakrabban hangoztatott ellenérv. A szélerőművek 50-60 decibel erősségű zajt bocsáthatnak ki működés közben, ami zavaró lehet a környékükön élők számára. Épp ezért van Európa-szerte szabályozva, hogy lakott területektől legalább mekkora távolságban létesíthetők szélturbinák. Az LMP által javasolt, és a legszigorúbb nemzetközi példákon alapuló, a szélturbinák magasságától függően minimum 1,2-1,6 km-es védőtávolság viszont biztosítja, hogy a legközelebb lakóknak se okozzon zajterhelést a szélenergia.

Ha felső küszöb értékű veszélyes üzemek, nevezzük őket nevükön, akár akkumulátorgyárak is lehetnek néhány száz méterre lakott területektől (hiszen ma a magyar valóság), akkor végképp elképzelhetetlen, hogy bármi kifogás legyen a lakott területtől nagyjából 1,5 kilométerre telepített szélturbinák ellen.

Elég volt a kormány mellébeszéléséből. A kormány 12 éves elmaradását mihamarabb be kell hoznunk azért, hogy függetlenedni tudjunk a fosszilis energiahordozóktól és Oroszország egyre fojtogatóbb ölelésétől. Ehhez a megújulók minél nagyobb arányú növelése szükséges, melyben a szélenergia nagyon is fontos szerepet játszik. A magyar szélklíma megfelel a szélenergia hatékony alkalmazásához szükséges feltételeknek, ennek tehát kizárólag a kormányzati akarat az akadálya.

Az érintett képviselőket tehát a leghatározottabban kérem, hogy engedjék a szélerőművek telepítésének korlátozását feloldó határozati javaslatot a parlament elé! Akik pedig egyetértenek a törekvésünkkel, hogy a szélenergia végre foglalja el méltó helyét a hazai energia-mixben, kérem, hogy írják alá petíciónkat!

Itt érhető el: https://lmp.hu/szelenergia

Oszd meg, ha tetszett: