Októberi közgyűlésünk Érden

Az októberi közgyűlés első ránézésre rövidnek tűnt, aztán egy-két váratlan vitába forduló napirendi pont miatt egészen elhúzódott.

Elfogadtuk a nyári táborról szóló beszámolót, kizárólag dicséret illeti a Szociális Gondozó Központ munkatársait, akik nyolc tematikus héten át 500 gyerek kedvezményes nyári táborozását bonyolították le, kirándulásokkal, színes és kreatív programokkal, Az önkormányzat nyári tábora évek óta teltházas, a jelentkezéseket pedig olyan számban sikerül fogadni, hogy alig van várólista.

A Beszélj Velem Alapítvány öt sajátos nevelési igényű érdi óvodás számára biztosít férőhelyet és fejlesztő nevelést, ennek a szolgáltatási díját emeltük meg a szolgáltatási költségek emelkedésére való tekintettel, az érdi Ifjúsági Önkormányzat pedig három középiskola szalagavatóját támogatta 300-300.000 forinttal. Ezek a közgyűlési döntések természetesen ellenszavazat nélkül születtek.

A korábban a Pincetulajdonosok Egyesülete által művelt önkormányzati szőlőt írtuk ki pályázatra. Az 5600 négyzetméteres szőlő terület esetén, bár nem vagyok szakember, de tulajdonképpen az újjáélesztés kifejezés sem lenne indokolatlan. Mégis bízunk benne, hogy lesz érdeklődő, hiszen az egyre inkább magukra találó pincék mellett a szőlész hagyományok is ápolásra érdemesek.

Máj Dávid r.törzsőrmester és Bodó Béla r.főtörzsőrmester személyében két új körzeti megbízott kinevezésével értettük egyet, illetve Bíró László öt éves megbízatása járt le, ezért az Intézményi Gondnokság élére új intézményvezetői pályázat kiírása vált szükségessé.

Simó Károly előterjesztései közül a Csalogány utcai játszótérrel kapcsolatban változatlanul az a véleményem, hogy örvendetes minden egyes játszótér, vagy játszóudvar épülése, megújulása, de a vasúti sínek mellett én továbbra sem tudok játszóteret elképzelni. A város zajtérképén ez a helyszín változatlanul vörös terület, érdemes lenne megfelelőbb helyet találni. A másik előterjesztéssel kapcsolatban, ami közösségi költségvetésről szólt volna, képviselőtársunk türelmét kértük, hiszen Andrasek Mónikával és Balla Imrével már hónapok óta dolgozunk egy előterjesztésen. A közgyűlés szünetében megbeszéltük, hogy a novemberre érkező előterjesztés elkészítésében képviselőtársunkra is számítunk.

Meglepően terjedelmesre sikerült a lassan elinduló pályázati források felhasználásával kapcsolatos apró módosítás vitája (minden óvodaudvar felújítására szeretnénk Top Plusz forrást igénybe venni). Elég messzire jutottunk az eredeti határozati javaslat témájától, a jó háromnegyed órás vita végén hozzászólásomban össze is foglaltam a korábban elhangzottakat, ami itt nézhető vissza: a 11. napirendi pont utolsó megszólalása.

Érdekes epizód volt az Egyebek napirendi pontban, amikor Simó Károly a formálódó favédelmi és zöldterület védelmi rendelettel kapcsolatban azt kifogásolta, hogy az ellenzéki képviselők ki lennének zárva az előkészítésből. Ezzel éppen ellentétben, már a 0. pillanatban meghívtuk a Fenntarthatósági Bizottság valamennyi tagját egy közös gondolkodásra. Ez még csak nem is a javaslat szövegezéséről szólt, hanem néhány dilemma megvitatásáról, a jövőbeli rendelkezések alapvetéseiről és irányáról. Ezen a – nevezzük így – kick off meetingen, műhelymunkán a Fidesz három bizottsági tagja is részt vett, így kissé nehezen értelmezhető, miként lett volna bárki kizárva. Erről a rendeletről még biztosan sokat fogunk beszélni, az én elképzelésem és elvárásom az új szabályozással kapcsolatban az, hogy egészséges fát csak nagyon indokolt esetben és a lehető legszigorúbb kompenzáció (bőséges pótlási kötelezés és/vagy pénzbeli megváltás) mellett lehessen kivágni. Átfogó és a környezetet, a természeti értékeket maximálisan óvó szabályozást kívánunk alkotni.

Folytatás novemberben, sejtésem szerint – meg a tervezett napirendi pontokat látva – majd komoly vitákkal.

Oszd meg, ha tetszett: