A májusi közgyűlésről

A szokásos beszámoló most sem maradhat el a legutóbbi (csütörtöki) közgyűlésről.

A közgyűlés elején köszöntöttük Dr. Kubassek Jánost, aki március 15-én a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült, illetve meghallgattuk Dr. Aradszki András képviselő köszöntőjét, aki két és fél évvel utolsó látogatása után tett ígéretet a városvezetéssel való együttműködésre. Természetesen a leghangsúlyosabban az útprogram, a négy éve lebegtetett 60 milliárdos ígéret került szóba, amit megint egy szakmaiatlan javaslattal igyekezett T. Mészáros András már a tervezési szakaszban kudarcra ítélni. Nem tudom hányadjára kell leszögezni, hogy amíg a kormány részéről nem hangzik el, hogy pontosan mit kér az útprogram elindulásához (azaz a 60 milliárd folyósításához), és hajlandó-e már a több százmilliós tervezési szakaszt is finanszírozni, vaktában teljesen felesleges egyetlen fillért is költeni. Most az országgyűlési képviselő és a polgármester is azt a szándékát fejezte ki, hogy együttműködve lépnének előre, meglátjuk.

Az együttműködés minőségére T. Mészáros András megszólalásai mondjuk finoman szólva sincsenek jótékony hatással, csütörtökön ismét a matematikával és az igazmondással gyűlt meg a baja, de ezzel már meglepni sem tud senkit a teremben.

Elfogadtuk viszont az ebrendészeti telep és állatmenhely éves beszámolóját, a Sirius a 2021-es évben is kiváló munkát végzett, 130-nál több kutyának találtak gazdát és ivartalanítási programjuk is folytatódott. Apróbb javításokkal igyekeztünk segíteni a munkájukat, illetve folyamatban van egy birtokvédelmi eljárás, mert sajnos a szomszédos telephelyről az elégtelen vízelvezetés miatt folyik át a csapadékvíz a kifutókhoz. Remélhetőleg hamarosan kijavítja a szomszéd a hibát és a következő esőnél már nem fog bokáig állni a víz a befogadott kutyák egy része alatt.

Elfogadtuk városi cégek éves beszámolóit, illetve a Szociális Gondozó Központét, esetükben azt emeltem ki előterjesztőként, hogy a pandémia mellett az ukrán, illetve az Ukrajnából távozni kényszerült menekültek ellátásában is hibátlanul teljesítettek a kollégák. Bő két hónapig tartottak fent egy 65 férőhelyes ideiglenes menedéket, ahol kárpátaljai magyar családok mellett sok tucat ukrán nemzetiségű menekülőről és húsznál több afrikai diákról is gondoskodtak. A szállás mellett az étkezést és a lelki gondozást is megoldották, akár csak néhány napot pihent valaki, mielőtt tovább indult volna Nyugat-Európa felé, akár több hónapig maradt a Topoly utcában. A kollégák az adományok szervezésével és további helyszínekre is kijárva, minden Érden tartózkodó menekültet igyekeztek megfelelő segítségben részesíteni. Kiemeltem továbbá a Habilitációs Központban végbement rendkívüli változásokat, hiszen a tagintézmény új vezetése új szintre emelte a központban folyó munkát. Szintén most került napirendre a beszámoló a gyermekvédelmi és gyermekjóléti feladatokról, valamint a bölcsődék is ezen a közgyűlésen adtak számot az elmúlt évről. Dávid Dzsenifer személyében bemutatkozott az új intézményvezető, akinek innen is eredményes munkát kívánok!

A beszámolók sorában a Fészek Gyermekvédő Egyesületnek is megköszöntük egész éves munkáját, ahogy egyhangúan fogadtuk el a Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beszámolóját is. Vasárnap 10.00 órától az érdi tűzoltók nyílt napot tartanak, ha tehetik, látogassanak el a gyerekekkel a rendezvényre!

A Környezetvédelmi Alap felhasználásáról különösebb vita nem volt, egyöntetű ugyanakkor a kérés, hogy a képviselők helyszínre, időpontra és mennyiségre pontosan tájékozódhassanak az alap felhasználásával elszállított illegális hulladékról.

Az előtt ugyanakkor értetlenül állok, hogy mi kifogása lehet a Fidesz frakciónak a Darukezelő utcai klímabarát park kialakításával kapcsolatban? Leszavazták a bizottságban ugyanúgy, ahogy a közgyűlésen. Ha arról beszélünk, hogy ki tesz meg bármit a beépítések ellen, a mellébeszélés helyett a cselekvés ideje jött volna el, de a Fidesz a park helyett most is a beépíthetőségre szavazott. Szerencsére a többségnek helyén volt az esze, így városközponti besorolásból a terület igazi parkká válhat az építési szabályzatban is.

Végül egy olyan napirendi pontról szólnék, aminél a Fidesz bátran hallgatott, trash oldala viszont a megszokott módon terjeszti róla az ostobaságot. Jelesül olyan közgyűlési határozatok visszavonására tettem javaslatot, amik a legszebb pártállami időket idéző hűségeskük voltak a kormánypropaganda mellett. Színvonaltalan bugyutaságok, amik egy megyei jogú város közgyűléséhez méltatlanok. A négy érintett határozat közül az első a kényszerbetelepítési terv című nonszenszről szólt, a második a terrorcselekedetek elítélésének álcázva egy népszavazáson a pártutasításnak megfelelően való részvételre szólított fel, a harmadik egy tárgyi tévedésekkel terhelt sorosozás, a negyedik pedig a családok támogatásának hazudva ismét egy bevándorlásról szóló zagyvaság. Hogy az Érdi „Hírek” is értse, ebben az országban jó eséllyel nincs élő ember, aki ne ítélné el a terrorcselekményeket és mindenki a családokat kívánja támogatni, ellenben olyan sületlenséget csak a Fidesz állít, hogy a bevándorlás problémájára az egyetlen válasz a családvédelmi akcióterv. Ok-okozat nélküli, hazug blődli, aminek semmi köze a családok támogatásához. Mi levettük tehát a városról az alufólia sisakot, a Fidesz frakciója viszont úgy döntött, hogy a fején tartja.

Folytatás június 23-án.

Balla Imre képviselőtársam szokásosan precíz beszámolója itt érhető el:
https://ballaimre.hu/2022/05/27/kozgyules-2022-05-26/

Az erdmost.hu tudósítása itt található meg:
https://erdmost.hu/2022/05/26/az-egyuttmukodes-remenyeben/

Oszd meg, ha tetszett: