Lázadás a Fideszben a szélenergia kérdésében

A parlament Gazdasági Bizottságának fideszes többsége a keddi napon szembement Orbán Viktorral, nem teljesítették azt a kérését, hogy – bár ő maga nincs meggyőződve a szélenergia hasznáról – a kérdésről az Országgyűlés is állást foglalhasson. Mi továbbra is készséggel segítenénk a miniszterelnöknek, hogy végre érkezzen meg a XXI. századba.

Az erről szóló sajtótájékoztatóm itt tekinthető meg:

A témáról írt a Magyar Hang, illetve a Napi.hu is, kérdezett róla a Spirit FM és az Inforádió.

A legtöbbször azt emelték ki, amit nem győzök elégszer elmondani: a kormány valójában azért tiltja a szélenergiát, azért akadályozza a megújulók terjedését, mert egy támogató szabályozási környezetben hamar nyilvánvalóvá válna, hogy semmi szükség az orosz pénzből, orosz technológiával épülő, soha meg nem térülő, és mára már jól láthatóan soha el nem készülő Paks 2 projektre. Aminek egyetlen célja maradt: szó szerint bármi áron további extra bevételekhez juttatni az orosz államot és Orbán Viktor köreit.

Hogy a vita a kormánypárton belül nagyon is valós a szélenergia értelmetlen és teljesen szakmaiatlan tiltásáról, az a bizottság szavazati arányából is tudható, amikor leszavazták azt a határozati javaslatot, ami feloldotta volna a 2016 óta érvényes tiltást. A szavazáskor ugyanis a Fidesz legalább két képviselőjének megremegett a keze, ők nem helyett tartózkodtak.

Az pedig önmagában érthetetlen, hogy a magát nemzethynek gondoló kormánynak miért nem nemzetstratégiai szempont az idehaza termelt, egyébként pedig kifejezetten olcsó és tiszta energia, ami egyszerre jelent jó választ a klímaváltozásra, illetve a függőségre a – döntően orosz – fosszilis energiahordozóktól.


Oszd meg, ha tetszett: