Képviselői beszámoló a 2023-as évről

Minden évben a januári közgyűlésen fogadja el Érd Megyei Jogú Város Közgyűlése az önkormányzati képviselők beszámolóját az előző évről. Nem volt ez másképp az idén sem, benyújtott beszámolóm szövege olvasható lentebb, a szokásosnál valamivel több képpel illusztrálva.

A 2023-as év sem könnyítette meg az önkormányzatok dolgát, a ciklus végéhez közeledve, továbbra is a válságmenedzsment szó jellemezte leginkább a működésünket. Az Európa-bajnok infláció, a forint tartós agóniája és az elszálló árak nemcsak a háztartások, a családok, de az önkormányzatok számára is komoly kihívásokat jelentettek.

A korábbi évekhez hasonlóan, a beszámolóban éles határvonalat továbbra sem tudnék húzni a képviselői és alpolgármesteri teendők közé, viszont azzal kezdeném, hogy 2023-ban is számos alkalommal fordultak hozzám – városrésztől és választókerülettől függetlenül – csapadékvízzel, felszíni vizekkel, illegális hulladékkal, szemétszállítással, ültetéssel vagy kivágással, útkarbantartással kapcsolatos ügyekkel. Ezeket a bejelentéseket kivétel nélkül a megfelelő intézménynek, vagy szolgáltatónak továbbítottam. Az idei évben az illegális hulladék lerakásának megakadályozására kihelyezett betonelemeket mintha gyakrabban mozdították volna el, de kivétel nélkül találtunk megoldást ezekre a bejelentésekre is.

Talán egyre kevésbé emlékszünk arra a foltvarró szakkörre, ahogy a burkolat kinézett, hiszen januárban elkészült a Tárnoki út felújítása a Csaba u. (Bor u.) és Szent István út (Károly u.) között. A tél folyamán Andrasek Mónikával folytatódott kampányunk a szakrendelő megóvása érdekében, hiszen semmiképpen sem szerettük volna, ha az érdi szakrendelőt államosítják. Márciusra derült ki, hogy – egyelőre – sikerrel jártunk és a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény marad önkormányzati fenntartásban. Hardi Levente diákpolgármester vezetésével zajlott le az Ifjúsági Önkormányzat első ülése, a januári közgyűlésen pedig arról hoztunk döntést, hogy az érdi nyugdíjasok döntő többsége mentesül az építményadó fizetése alól.

Februárban vettem részt az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén, ahol vízügyek / víziközművek mellett a hazai akkumulátoripar helyzete volt napirenden. Ebben a hónapban kaszálta el újra a hatóság Mészáros Lőrinc családi cégét, a Fejér-B.Á.L.-t a “fehér út” miatt. Bármilyen hihetetlen, a nyomozás azóta is a folyik, ahogy az elkaszált cég és alvállalkozója által ismét elindított közigazgatási per is. Márpedig egyszer vége lesz az eljárásoknak és eljön az igazság pillanata, hiszen immár három éve nyomoz a rendőrség a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és természetkárosítás bűncselekmények tárgyában az Érd és Sóskút  között több kilométeres szakaszon illegálisan kialakított “fehér út” tárgyában. A közgyűlés ugyanakkor kezdeményezésemre fogadta el a Szövetség Érdért frakció tagjainak közös előterjesztését, miszerint a közgyűlés határozottan elutasítja, hogy Érd területén akkumulátorgyár, vagy akkumulátoripari veszélyes üzem létesüljön. A Fidesz frakció és a „független” képviselők tartózkodtak.

Szomorúan tapasztaltuk márciusban, hogy a Gregus Lászlóval közösen vásárolt fákat valaki szórakozásból eltörte a Talabor utcában. A fák azóta ismét pótlásra kerültek. A nőnapon kollégáinkat köszöntöttem a két bölcsődénkben, az ÉTH irodájában és hulladékudvarán, valamint a Szociális Gondozó Központban, ahol természetesen az idősotthon lakóiról sem feledkeztünk meg. Az egyházak által szervezett téli ételosztás egy alkalmán volt lehetőségem segíteni a hónap folyamán, a székely szabadság napján pedig Dr. Keresztes László Lóránd parlamenti képviselővel vettem részt Diósdon. Az érdi óvodai szakmai napok eseményein a Tállya, a Tündérkert és a Szivárvány Óvodákban volt alkalmam részt venni. A V4-es városvezetőknek szervezett “Innovations and Digital Technologies in Communication with Citizens” konferencián Pozsonyban vettem részt, ahol az érdi közösségi gyűlésről tartottam előadást magyar, lengyel, cseh, szlovák és román városvezetőknek.

Áprilisban vádemelési javaslattal zárult az Elek Sándor, törökbálinti fideszes polgármester elleni nyomozás. Sokan emlékezhetnek rá, Bruder Márton törökbálinti képviselővel tettünk korábban feljelentést önkormányzati ingatlanok mélyen áron alul történt értékesítése miatt. Ennél sokkal-sokkal örömtelibb alkalom volt a Fészek Gyermekvédő Egyesület átmeneti otthona megújult udvarának átadásán jelen lenni. Két vadonatúj Ford Transit-tal gazdagodott a Szociális Gondozó Központ flottája, a TeSzedd szemétszedő akció pedig 16 érdi helyszínen és időpontban valósult meg. Ezek közül a Júlia utcában a frakció tagjaival, a tusculanumi temetőben pedig az Ifjúsági Önkormányzat tagjaival vettem részt rajta.

Májusban az Érd FM reggeli műsorában, a Bundáskenyérben a zöld és kék infrastruktúráról, kertvárosi kertekről, parkokról, a Papi földekről, illetve szemetelésről, hulladékokról beszélgettünk a műsorvezetőkkel, az Érd és Környéke Ipartestülettel pedig együtt köszöntöttük Érd legnépszerűbb vállalkozóit. A mindig népszerű palántaosztás során 2000-nél több paprika- és paradicsom-palántát, illetve fűszernövényeket osztottunk ki a főtéren, a gyereknapi rendezvények közül pedig az Aradi utcai Pöttöm Sziget Bölcsőde programján jártam.

Júniusban a pedagógusnapon a Pöttöm Sziget és az Apró Falva bölcsődékben, a Meseház, a Tündérkert, a Tusculanum, a Napsugár, a Kincses és a Szivárvány óvodákban, illetve a Vörösmarty, a Gárdonyi, a Kós, a Bólyai, a Kőrösi és a Móra sulikban, valamint a Lukin zeneiskolában köszönthettem a város pedagógusait. Az Aquincumi Múzeumban a ’60-as években, a Fundoklia-völgyben feltárt neandervölgyi vadásztábor leleteit néztük meg múzeumi szakemberekkel. A völgy M7 feletti részének bemutatása hamarosan elkészül és remélhetőleg a Magyar Földrajzi Múzeumba is több kiállítási tárgy kerül a leletek közül. 2023-ban is részt vettünk testvérvárosunk, a cseh Kolín fúvós fesztiválján, illetve Érden láthattam vendégül Michael Bloss, német zöld EP-képviselőt. A hagyományos virágosztáson levendula és egynyári virágok kerültek több száz érdi család kertjébe. Megtisztelő volt köszöntenem a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény jubiláló törzsgárda tagjait és a szakrendelő munkatársait a Semmelweis-napon.

A nyár folyamán fogadtunk el a társasházak(nak látszó osztatlan közös tulajdonok) további terjedésének megakadályozása érdekében változtatási tilalmat, illetve megszületett a Települési Környezetvédelmi Program (TKP). Hosszabb videót készítettem László Zoltánnal, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökével, az akkumulátorgyárakban dolgozók foglalkoztatási körülményeiről, a Polgárok Házában pedig városunk címzetes főorvosait köszönthettük.

Szeptember a Political Capital Tények vs. álhírek a médiában és a politikában című rendezvényén voltam egy panelbeszélgetés résztvevője, majd Kolín delegációját láttuk Érden vendégül. A hónap folyamán néhány napot egy lengyelországi tanulmányúton töltöttem, ahol Trójmiasto (Hármasváros), azaz Gdansk, Sopot és Gdynia jó gyakorlatait ismerhettük meg a közösségépítés, az állampolgári részvétel, a civil szervezetekkel való együttműködés, illetve a szolgáltató önkormányzat témaköreiben. Törökbálinton részt vettem a kiemelt beruházások mellé beemelt „rozsdaövezeti akcióterület”, azaz a volt téglagyár területének beépítése ellen szervezett tüntetésen. Ezek a rozsdaövezetek megint csak az önkormányzatok hatásköreit csorbítják, ebben a konkrét esetben pedig nagyon is hangsúlyosan került szóba a vízellátás, a víziközművek kérdése, ahogy az agglomerációs települések telítettsége is.

Októberben kezdték meg a munkát az ELTE szociológus hallgatói, akik kutatószemináriumuk témájának Érdet választották. A közösségi gyűlés javaslatain alapuló kutatásuk eredményéről éppen január végén fognak beszámolni. A hamarosan benyújtásra kerülő favédelmi rendelettel összefüggésben elkezdődött a védendő, védelemre javasolt növények lakossági bejelentése. A Dr. Dizseri Tamás Habilitációs Központ 40 éves fennállásához is kapcsolódva, fiatal holland önkéntesek újították fel a központ Hivatalnok utcai épületét, a bejárók és a parkolásra kialakított rész felújítását pedig a Városgazda végezte el. Ahogy frakciónk tagjaival évek óta tesszük, Csőzik Lászlóval és Szűcs Gáborral ismét rendbe hoztuk a forradalom egyik ifjú érdi áldozata, Firtelmeister Sándor és édesapja sírját a tusculanumi temetőben, a LevenDuna útvonalon pedig információs táblák kerültek kihelyezésre a geológiai érdekességekről, illetve a fennsík élővilágáról.

A november az ilyenkor szokásos krízisidőszak megbeszéléssel indult, a november 4-i városi megemlékezésen pedig ’56 hőseire emlékezhettem. Újabb négy kisbusszal bővítettük a Szociális Gondozó Központ flottáját, Csépán Istvánnal és a frakció néhány külsős tagjával pedig szintén a központ javára „vásároltunk be” a Magyar Élelmiszerbank Egyesület akciójában. Ebben a hónapban tettem polgári természetőr vizsgát. A polgári természetőrök egy-egy nemzeti park területén segítik a profi természetvédelmi őrök munkáját, a civil kurázsinál egy picivel több felhatalmazással. Kiosztottuk a Virágzó érdi porta pályázat díjait, a botrányos pályázati részvételről eleget értekeztünk, a következő kiírásban viszont már esélye sem lesz senkinek visszaélni a pályázat kínálta lehetőségekkel. A szokásos csemeteosztáson 800 darab gyümölcsfa csemete került az érdi kertekbe, Szentendrén pedig a Nemzetközi Klímasemleges Városok Konferencián képviseltem Érdet. Nem utolsó sorban, a novemberi közgyűlésen született döntés arról, hogy Érd csatlakozik a Víz Koalícióhoz.

Decemberben a Zengő és Szirtes utcák találkozásánál egy közösségi ültetésen vettem részt, itt a lakóközösség összefogásával két tucat fa és egyéb növények kerültek elültetésre. Az adventi időszakban újabb kolíni meghívásnak tettünk eleget, illetve Zwentendorfban az egyetlen és soha el nem indult osztrák atomerőművet kerestük fel egy tanulmányúton a Duna partján. A Második Reformkor (immár párt) által szervezett vitán/beszélgetésen önkormányzatiság témakörben volt alkalmam megszólalni, az év egyik utolsó komoly döntése pedig arról szólt, hogy lesz végre közösségi költségvetése Érdnek! Az év végi csőtöréseket az ÉTV javarészt még az ünnepek előtt tudta kezelni, a dunai árvíz pedig komolyabb károk nélkül vonult le.

Változatlanul számos sajtómegkeresésnek tehettem eleget az év folyamán. Olyan témákkal összefüggésben, mint az energiafüggetlenség, a megújuló energiák, az önkormányzatok finanszírozása és hatáskörei, vagy az agglomerációs kihívások, soha nem mulasztottam el érdi városvezetőként megszólalni. De volt alkalmam külpolitikai kérdésekről, az orosz és a kínai befolyásszerzésről, az élelmiszerválságról, a nagyüzemi mezőgazdaság okozta problémákról, vagy a párt- és kampányfinanszírozásról is többször beszélni.

Szorosan ugyan nem feltétlenül függ össze az önkormányzati képviselői tevékenységgel, de néhány egyéb közéleti ügyről is szeretnék említést tenni. Részt vettem a Tolna megyei Madocsa önkormányzata által szervezett közmeghallgatáson, ahol a falu lakói másodszorra zavarták el a falu határában akaratuk ellenére sóderbányát nyitni kívánó vállalkozót, ahogy jelen voltam az újbudai Hamzsabégi sétány 1000 fája megvédésért szervezett tiltakozáson. Továbbra is az ország számára legkomolyabb veszélynek az akkumulátor-gyarmatosítást tartom, ezért szólaltam meg városvezetőként is a győri tüntetésen. Ezért  vettem részt a debreceni és nyíregyházi közmeghallgatásokon és tüntetésen, ezért voltam ott a gödi közmeghallgatáson, ezért szerveztünk Ácson alternatív közmeghallgatást és ezért hívtam fel többször a figyelmet az iváncsai akkumulátorgyár tesztüzemének anomáliáira. A sződligeti fakivágások ellen pedig nemcsak a gödi akkumulátorgyár okozta pusztítás (a gyárnak kiépített vízvezeték miatt vágtak ki több száz fát), hanem a víziközművek általános állapota miatt is tiltakoztunk.

Részletes információkat találnak közéleti tevékenységemről weboldalamon, valamint facebook oldalamon, illetve persze továbbra is a közgyűléseknek aktív résztvevője maradtam, negyvennél több felszólalásom az Önkormányzati TV oldalán nézhető vissza.

Köszönettel tartozom valamennyi kollégámnak, a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat intézményei és a városi cégek munkatársainak, hiszen nélkülük aligha készülhetne hasonló (vagy bármilyen) képviselői beszámoló!

Oszd meg, ha tetszett: