Képviselői beszámoló 2021

Tisztelt Érdi Polgárok!

Az évente közzéteendő képviselői beszámolómat 2021-ben ebben a formában küldtem el Érd Megyei Jogú Város közgyűlése számára. A lenti szöveg megegyezik a közgyűlés számára beküldöttel.

A képviselői beszámoló határidejére való tekintettel, 2021-es beszámolómat onnan folytatnám, ahol az egy évvel korábbit befejeztem. Talán emlékeznek rá, hogy röviddel 2020 karácsonya előtt adtuk át a Mária utcában az új védőnői helyiséget és elkészült a Topoly utcai szociális intézmény új épülete is, ahová az idősotthon még decemberben át is költözött. Időközben átszerveztük a Szociális Gondozó Központ működését, takarékossági szempontokból a gazdasági és pénzügyi adminisztráció átkerült az Intézményi Gondnoksághoz. Ez azt is jelentette, hogy januártól működnek a Gondozó Központból kiválva, önálló intézményként a bölcsődéink. A téli időszak valamennyi „vörös kóddal” jelzett napját problémamentesen oldotta meg a Gondozó Központ csapata.

A megkezdődött oltási programból a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény dolgozói és a háziorvosok is komolyan kivették a részüket, munkájukat maszkokkal, fertőtlenítőszerekkel és kesztyűkkel segítettük.

Ezen a télen feljelentésem következtében már javában folyt a nyomozás a „fehér út” ügyében, februárban pedig a hatósági határozat is megszületett, amiben az útügyi hatóság az eredeti állapot visszaállítására kötelezte Mészáros Lőrinc cégét és alvállalkozóját. A határozatot azonban azóta sem hajtották végre, sőt közigazgatási pert kezdeményeztek a hatóság döntése ellen. Ezzel összefüggésben zártuk le a levendulást az illegális szemetelők elől, bár csak fél munkát tudtunk végezni, a sóskúti önkormányzat ugyanis ugyanerre azóta sem hajlandó. Ugyanebből a megfontolásból, a szemetelés megelőzése miatt zártuk le a Kakukk-hegyre vezető ösvényt is az autók elől.

Február végén zártuk le az illegális hulladék ellen elnyert 15 millió forintos pályázatot, számos területet tudtunk kitakarítani a Csentericstől Parkvárosig: 17 helyszínről 1100 köbméter hulladékot tüntettünk el. Később három civil pályázattal további 15 milliót költhettünk ugyanerre a célra.

Márciusban született döntés a korábbi vezetés elhibázott döntései miatt elképesztő helyzetbe került ÉTH önállóságának megőrzéséről és a kritikus helyzetből külső befektető nélküli kilábalás megkezdéséről. Mára bizonyossá vált, hogy sikerült megmenteni és megőrizni a közszolgáltatót, amiben elsősorban Csőzik Lászlónak és az új ügyvezetőnek vannak elévülhetetlen érdemei.

Tavaszra részben a koronavírusnak, de elsősorban a minősíthetetlen kormányzati döntéseknek köszönhetően borzasztóan nehéz helyzetbe került a város, a talpon maradás kizárólag rendkívüli támogatások igénylésével vált orvosolhatóvá. Szerény lehetőségeink mellett elkezdődött viszont a Darukezelő utcai park kialakítása, ami Parkváros első igazi közparkja és a város első klímabarát parkja lesz. Május óta a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének hallgatói (volt Kertészeti Egyetem) segítik a munkát. Kezdeményeztem továbbá a Vincellér és Gyöngyvirág utcák menti erdőfolt védetté nyilvánítását.

Köszönhetően az Elvira majorral kialakult kiváló kapcsolatnak, áprilisban 1100 gyümölcsfa-csemetét tudtunk kiosztani a lakosságnak, de jutott a fákból öt óvodának, a mentőállomásnak és a Gondozó Központ kertjébe is. A bölcsődék napján pedig a Pöttöm Sziget bölcsődébe vittem ajándékokat: virágládákat, virágföldet és kerti virágokat. A török nagykövetséggel a minaret lehetséges közös felújítása és a török kori emlékek kapcsán alakult ki együttműködés, április végén érdi rászoruló családokat támogattak nagyobb mennyiségű tartós élelmiszer adománnyal. Az ÉKFI és az ÉTH szerepet vállalt a mentőállomás felújításában is.

Május elején rendeződtek a Bursa Hungarica ösztöndíjak utalásai, így valamennyi érdi kedvezményezett megkapta a megítélt felsőoktatási támogatást. Májusban jártam Iváncsán, ahol a falura telepedő akkumulátorgyár kérdéseit jártuk körbe, természetesen annak sóskúti vonatkozásaival együtt. Akkor már hónapok óta próbáltunk érdemi előrelépést elérni a sóskúti elektrolitüzemmel kapcsolatban, azóta is majdnem teljesen eredménytelenül. Hiába dolgoztunk ki országgyűlési frakciónk szakértőivel egy kitűnő törvényjavaslatot a veszélyes üzemekkel kapcsolatban, azt a Kósa Lajos vezette parlamenti bizottság még plenáris vitára sem engedte. Hetek, hónapok óta várunk a beruházó dél-koreai cég válaszára is, levelünket érdemi egyeztetést kezdeményezve, augusztusban küldtük el a sóskúti civilekkel és Tárnok polgármesterével. Néhány napja érkezett viszont a hír, hogy a sóskúti beruházás környezethasználati engedélyét felfüggesztette a bíróság.

Törökbálinttal közösen igyekeztünk fellépni az illegális motocross és quad használat ellen. Rendvédelmi és hatósági csapatok, civilekkel kiegészülve keresnek megoldást a Törökbálint, Érd és Biatorbágy külterületeit egyszerre érintő ügyben. Elkezdődött és azóta befejeződött a LevenDuna túraútvonal felfestése, a 16 kilométeres útvonal igazi városi különlegesség, hiszen a levendulás és a Duna-part között szinte végig zöldterületeken és Érd közigazgatási határán belül halad. Külön büszkeségem, hogy a LevenDuna azóta érdikum is lett, azaz bekerült a települési értéktárba.

Sor került a református óvoda alapkövének letételére is a Diósdi úton, reményeink szerint jövő szeptemberre bővülhet ezzel is az óvodai férőhelyek száma városunkban. A „Virágzó Érdi Porta” pályázat népszerűsítésére ismét 1000 darab virágpalántát osztottunk ki a város lakóinak, június végén pedig a Magyar Zarándokút zászlóját vettem át a főtéren, majd vittem tovább Szigetszentmiklósig. Az elkészült LevenDuna útvonalat is ekkor jártuk végig ellenőrzésképpen. Ahogy többször az év folyamán, júniusban is segédkeztem civil szemétszedési akciókban, vagy tevőlegesen, vagy az összegyűjtött hulladék elszállíttatásával tudtam segíteni. A bölcsőde és a Családok Átmeneti Otthona udvarára komposzttal kevert földet szállítottunk a kertrendezés segítésére. Elindult továbbá az idén is a Gondozó Központ szervezésében megvalósult, 8 hetes nyári napközis tábor. A pedagógus napon pedig négy iskolában és három óvodában köszöntöttem a város nevében a pedagógusokat.

Június végén vettük át a Topoly utcai új szociális intézmény teljesen felújított régi épületét, ami új nyílászárókat, letisztított homlokzatot, új kerítést és udvart is kapott, így alig lehet ráismerni a korábban kissé viharvertnek látszó épületre.

Júliusban a névadóra emlékezve alakítottak ki emléksarkot a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményben, az átadáson örömmel képviseltem a városvezetést. Örültem neki, hogy hosszas egyeztetést követően kikerült Érd első idegenforgalmi táblája. A 6-os és 7-es utak közös szakaszán már a Magyar Földrajzi Múzeumra hívjuk fel a figyelmet. A hónap végén ültettünk el az Érdnyugat Egyesülettel néhány a Blaha Lujza tér átépítéséből kimentett növényt a Liptói, Cserhát és Kárpáti utcák találkozásánál. Néhány nappal később a Technikus utcában sikerült a fákat és a lakók által ültetett egyéb növényeket megmenteni egy szerencsétlenül kijelölt földkábel nyomvonallal kapcsolatban. Aztán augusztus 20-án a múzeum kocsiszínjében adtuk át a városi kitüntetéseket, néhány nappal később pedig ugyanitt köszönthettem a Természet és Vadászat Konferencia résztvevőit Teleki Sámuel szobránál.

A nyár vége óta borzolja a kedélyeket a Beliczay-szigeten történt tarvágás, bár részletes és pontos információkkal igyekeztünk megelőzni a felháborodást. Őszintén remélem, hogy ez volt az utolsó tarvágás a szigeten, egy más típusú erdőhasznosításra a Pilis Parkerdő is nyitott.

Az ősszel kért fel az Érdi Görög Nemzetiségi Önkormányzat Sina Simon báró emléktáblájának közös felavatására, aminek ugyanolyan örömmel tettem eleget, mint a Gál Cecília kiállításának megnyitására szóló felkérésnek a Gondozó Központ Topoly utcai központjában.

A TeSzedd! akció októberben nyolc helyszínen zajlott városszerte, ezek közül hármon személyesen is részt vettem, illetve egyéb szemétszedő akciókban is segítséget tudtunk nyújtani az összegyűjtött hulladék elszállításával. Októberben Törökbálinton a regionális biológiai szúnyoggyérítéssel kapcsolatos találkozón vettem részt, Diósdon a regionális kerékpáros infrastruktúráról szóló egyeztetésen voltam jelen, illetve Budafokon az Elvira major 70 éves évfordulójának ünnepségén lehettem városunkat képviselve a felszólalók között. Október végén az ófalui baseball pályán vettem részt a „10 millió fa” érdi csoportjának faültetésén, a Papi földeken pedig nemrégiben került 100 db platánfa elültetésre. A napokban a Megyei Jogú Városok Szövetségénél fogunk további 150 fa ültetésére pályázni. Talán joggal hívhatom hagyománynak, hogy október 23-ra frakciónk tagjai teszik rendbe a tusculanumi temetőben ’56-os halottunk, Firtelmeiszter Sándor és édesapja sírját. Az idén ezt Balla Imrével tettük meg.

A „Tisztítsuk meg az Országot” 2021-es ütemében 37 millió forintos pályázati forrást nyertünk, december elejére városszerte nyolc helyszínen 620 köbméter illegális hulladékot gyűjtöttünk össze és szállítottunk lerakóba. Az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesülettel együttműködve öt óvodára és a Kálvin térre helyeztünk ki légszennyezettség mérőket, amik online szolgáltatnak pontos adatokat a szálló por mennyiségéről.

Novemberben került a helyére a második idegenforgalmi táblánk, ez szintén a 6-os és 7-es utak közös szakaszán a minaretre hívja fel a figyelmet. Ugyanebben a hónapban fogadtam el nagy örömmel a Teleki iskola meghívását, ahol a névadó tiszteletére rendezett ünnepségen tarthattam a gyerekeknek előadást Afrika vadvilágáról.

Csak néhány hete vettem részt Dr. Karácsony István utolsó könyvének bemutatóján a Földrajzi Múzeumban, ahol mások mellett Bagdy Emőke, Somfai István, Kubassek János és Bárány Zsolt főigazgató társaságában emlékezhettem a szerzőre.

Az utóbbi hónapban született döntés a Bursa Hungarica ösztöndíjakról 10 milliós nagyságrendben, illetve az ebrendészeti telep kenneljeinek felújítására is várhatóan hamarosan sor kerül. A szociális ellátások terén a pénzbeli szociális juttatások meghosszabbításra kerültek a veszélyhelyzet lejártát követő hónap végéig, Tárnoknak pedig továbbra is segítséget nyújtunk a hajléktalan ellátásban és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban. Megválasztásra került az Ifjúsági Önkormányzat új testülete, remélem, hogy a pandémia nem fogja az ő lehetőségeiket is olyan mértékben csökkenteni, mint tette azt az előző két testület esetén. Az ifjak nagy lelkesedéssel kezdtek munkába, első közös tevékenységük a Gondozó Központ, illetve az érdi rászorulók támogatása lesz 40 kg szaloncukorral, illetve az iskolák számára még karácsony előtt fognak újra uszodabérleteket biztosítani.

Szintén novemberben osztottunk ki újabb 100 db gyümölcsfa csemetét, egyhangúan fogadtuk el városunk Klímavédelmi Stratégiáját, amihez kapcsolódva a szemléletformáló kampány a jövő év elején indul el. Elsőként az országban, egy magyar start up céggel közösen fogunk BLOCK biciklitárolókat felszerelni.

Decembertől lett oltópont a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény, a következő hétvégi oltó napokon 240 + 120 fő oltására fog sor kerülni. Néhány napja volt alkalmam a Gondozó Központ tagintézmény-vezetőivel személyesen is találkozni egy évzáró beszélgetés keretei között, ahol az érdi szociális ágazat munkáját év végi jutalom formájában is megköszönhettem.

Az utóbbi hetek kevésbé lelkesítő eseménye az általam Bács István ellen kezdeményezett vagyonnyilatkozati eljárás. Képviselőtársunk a saját cége számára adott 71,5 millió forintos tagi kölcsönt (azaz vagyonelemet) titkolt el vagyonnyilatkozatában, ennek forrásával, fedezetével pedig az eljárás során nem tudott elszámolni, így további jogi lépésekre fog sor kerülni.

Kifejezetten a választókerületi ügyek közül adósságunk a Retyezát utcai fasor pótlása, amire tavasszal tud sor kerülni, illetve a napokban megkezdett vízkezelési munkálatok is ekkor fognak folytatódni a Nagy Lajos utcában. Elkészült viszont a Martinovics utca aszfaltozása, a Murányi utcában pedig éppen vízvezeték építés zajlik. Ezt követően végre a Murányi utca is aszfalt burkolatot fog kapni.

Az év során számos alkalommal fordultak hozzám birtokvédelmi, szomszédjogi ügyekkel, vagy a csendrendelet be nem tartása miatt. Ezekben az esetekben mindig azt tanácsolom, hogy a lakók beszéljenek egymással, hiszen alig van olyan eset, amikor ne lehetne közös nevezőre jutni. Az utóbbi hetekben az illegális égetés és fűtés okozzák a legtöbb kellemetlenséget. Aki ilyet tapasztal, arra kérem, hogy próbálja szép szóval meggyőzni az égetőt, ha ez nem használ, akkor pedig tegyen bejelentést, hogy a hatóság, vagy a rendőrség közbeléphessen.

Szociális ügyekkel is sokan fordulnak hozzám, rendszeres az érdeklődés például a babacsomagokról (ez jelenleg pénztámogatás formájában kerül kiutalásra), de minden egyes ügyben a Humán Iroda segítségével igyekszünk megoldást találni (jelenleg a fűtési támogatás a legtöbbször érintett ügytípus), a legtöbbször a Gondozó központ segítségét kérve környezettanulmány készítésére.

Az idei évben is száz feletti a bejelentéseim száma a városüzemeltetés, az ÉKFI, az ÉTV és egyéb szolgáltatók irányába. Köszönhetően a lakosság éberségének, nagyon sok illegális hulladékkal kapcsolatos ügyben tudtunk intézkedni, de ahogy korábban, úgy ebben az évben is voltak vízelvezetéssel, kereszteződések beláthatóságával, közterületi kaszálásokkal, útkarbantartással, közterületi növények gondozásával, vagy forgalomtechnikával kapcsolatos feladatok is szép számmal. A hulladékszállítással kapcsolatos panaszokat továbbra is a lehető legrövidebb időn belül igyekszünk orvosolni az ÉTH közreműködésével. Amikor csak tudok, igyekszem minden helyszínt személyesen is felmérni, illetve a lakókkal az egyeztetésen személyesen is részt venni. Azt viszont sajnálom, hogy a járvány az idei évben sem tette igazán lehetővé a lakossági fórumokat, a helyszíni találkozásokat.

Aki a közgyűlési munkámmal kapcsolatban szeretne részletesebb információkhoz jutni, azok számára az Önkormányzati TV oldalán ajánlom a képviselői oldalamat. Itt nemcsak az egyes közgyűlések, de akár az egyes képviselői hozzászólások is visszanézhetők.

Az idei évben is köszönöm kollégáim, a Polgármesteri Hivatal, az önkormányzat intézményei és a városi cégek dolgozóinak a munkáját, hiszen nélkülük aligha lehetne eredményes a képviselői, alpolgármesteri munka!

Oszd meg, ha tetszett: