Júniusi közgyűlések Érden

Nem tévedés a többes szám, júniusban rendkívüli közgyűlést is tartottunk, viszont a beszámoló – megmagyarázhatatlan okból – mindkét ülésről elmaradt, így most pótlom, és időrendben igyekszem haladni.

A teljes ciklus leggyorsabb ülése volt a júniusi rendes közgyűlés, ahol döntöttünk a Bursa Hungarica felsőoktatási ösztöndíjhoz való ismételt csatlakozásról, felülvizsgáltuk a tavalyi ösztöndíjasok jogosultságának fennállását, illetve a Diósddal való további együttműködés kereteihez igazítottuk a Szociális Gondozó Központ működési szabályzatát és szakmai programjait.

Elfogadtuk a hulladékgazdálkodási társulások, a beruházási társulás és az Érdhő 2022-es beszámolóit, és döntöttünk a városi díjak odaítéléséről is, amiket majd augusztus 20-án fogunk átadni.

A közgyűlés furcsa pillanata volt Simó Károly előterjesztésének vitája. Képviselőtársunk egy uniós LIFE pályázatra szeretett volna konzorciumi megállapodást kötni – és persze közösen indulni – Diósd, Tárnok és Törökbálint önkormányzataival, klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodás tárgykörben. Furcsamód éppen azt a Fürdő utcát is említve az előterjesztésben, ahol a Sulák patak medrének kibetonozása és lefedése egy élő vizet tett tönkre egy olyan megoldással, ami minden volt, csak nem klímatudatos. A tartalomtól függetlenül, képviselőtársunk örömmel vette tudomásul, hogy a közgyűlést megelőző napokban készült el a város pályázata ugyanerre a pályázati forrásra. Benyújtott pályázatunk tárgya a Benta-patak teljes vízgyűjtő terülétének reménybeli rekultivációja és ökológiai szemléletű kezelése. Érd a konzorcium vezetését is vállalta, a konzorcium tagjaként pedig valamennyi érintett önkormányzat (Biatorbágy, Pusztazámor, Sóskút, Tárnok, Érd és Százhalombatta) részt kíván venni a projektben, aminek természetesen nagyon is bízunk a sikerében!
Maga a pályázat vízmegtartó, integrált települési vízgazdálkodási alapelvek szerinti tervek elkészítéséről szól a Benta teljes vízgyűjtő területén, így az érintett települések együttműködése akkor lesz igazán értékes, amikor a tervek alapján a kivitelezés is megkezdődhet majd. Az elképzelés szerint választ adhatunk a szélsőségessé váló időjárási körülmények és a növekvő lakosságszám okozta kihívásokra. Természetesen hangsúlyos marad a lakosság vagyonbiztonsága az elöntések tekintetében, de a természeti tájrehabilitáció, a vizes élőhelyek visszaállítása is legalább ilyen lényeges szempont kell, hogy legyen. Hiszen a Benta élőhely, ami az elképzelés szerint a maga természetességében kezelheti majd a hirtelen nagy vizeket, sőt jelentős részben akár a szárazságot is.

Ígéretünkhöz híven, ezen a közgyűlésen számoltam be a fiókgyógyszertár nyitással kapcsolatos fejleményekről, bár sajnos konkrétumok továbbra sincsenek, az érintett gyógyszertárak változatlanul a megfelelő helyszínt és ingatlan keresik Dombosváros, Tusculanum, illetve Fenyves-Parkváros területén.

Egy facebook posztban ugyan már megírtam, de itt sem hagyhatom ki, hogy T. Mészáros András a közgyűlés nyilvánossága előtt követte meg a családomat és személyemet is a korábban elhangzottak miatt.
Képviselőtársamnak személyesen is elmondtam, hogy a gesztusát rendkívül nagyra értékeltem és úgy gondolom, hogy a megszólalása számomra is jelent kötelezettséget, amihez a magam részéről tartani fogom magam.

A rendes közgyűlés után egy héttel került sor a rendkívüli közgyűlésre, ami a napirendi pontok fajsúlya miatt nagyon is indokolt volt.
Új vezetőket választottunk önkormányzati intézmények és a Sport Kft. élére. Augusztus elsejétől a korábbi intézményvezető-helyettes, Fekete-Mácsai Anetta személyében új igazgatója van a Magyar Földrajzi Múzeumnak. Kubassek János tudására és négy évtizedes intézményvezetői tapasztalatára természetesen továbbra is számít a város, ezért címzetes igazgatóként továbbra is az intézmény kötelékét fogja erősíteni. Wolf Katalin váratlan felmondása miatt, a Szepes Gyula Művelődési Központ vezetésével ideiglenes jelleggel Vermes Zoltánt bíztuk meg, egyben döntöttünk az igazgatói posztról szóló pályázat kiírásáról is. A Sport Kft. élén pedig július eggyel váltotta Fenyőházi-Nagy Andreát Mészáros László. Minden kinevezettnek gratulálok és eredményes munkát kívánok nekik!

Meglehetősen ritka szavazási eredmény

Kissé misztikus a napirendi pont címe, miszerint a “civil pályázat keretében alapítványi forrás átadásáról” dönt a közgyűlés. Arról van szó, hogy a jogszabályi előírások a civil keret kiosztásakor közgyűlési hatáskörbe utalják az alapítványi támogatásokat, míg egyéb civil szervezetek támogatásáról nem kell ebben a formában dönteni. A civil keretről egyébként néhány nappal korábban döntött az alpolgármesterekből, a bizottsági elnökökből és a frakciók képviselőiből álló munkacsoport. 15.000.000 forintot osztottunk ki több tucat érdi székhelyű és Érden működő szervezetnek, a nyertes pályázók névsorát természetesen rövidesen közzé fogjuk tenni. Egyet kell értenem azzal a kritikával, hogy a civil pályázatokkal kapcsolatos eljárást még átláthatóbbá kell tenni. A vitában is említettem, hogy itt aztán semmi titkolnivaló nincs, az eljárás szükséges változtatásához hamarosan neki is kezdünk.

Szomorú kötelességünk volt a védőnői feladatokkal kapcsolatos döntések meghozása. Július 1-től a védőnői hálózat az önkormányzatoktól a megyei kórházakhoz kerül, így szükségessé vált a védőnői helyiségek és az ingó vagyontárgyak tekintetében intézkedni. Ahogy június 30-án, a Semmelweis-napon a szakrendelő ünnepségén is elmondtam, az önkormányzat természetesen mindent el fog követni a védőnői ellátás zökkenőmentességének biztosítása érdekében, de a megváltozott körülmények miatt többlet kiadásokat vállalni nem kívánunk. A Szent Imre Kórházzal korrekt a munkakapcsolat, bízom benne, hogy az érintett családok semmit nem érzékelnek a változásokból. Ettől még őszintén fájlalom, hogy el kellett búcsúznunk a kollégáinktól, a védőnői hálózat elvételét pedig kifejezzeten hibás kormányzati döntésnek tartom.

Elfogadta a közgyűlés az új Települési Környezetvédelmi Programot (TKP), remélem, hogy a TOP Plusz források hamarosan valóban megnyílnak (májusra ígérte a kormány) és elkészülhetnek azok a városfejlesztési stratégiák, amik alapvetően határozzák majd meg a város következő éveit. Itt a SUMP-ra, a SECAP-ra, az IVTV-re és a ZIFFA-ra gondolok, amikkel kapcsolatban még számos alkalommal fogok, fogunk konkrétumokkal jelentkezni.

Érthetően a legellentmondásosabb napirendi pont a változtatási tilalom elrendelése volt. Sokszor elhangzott, hogy Érd megtelt, viszont az építési szabályozási környezet hiányosságai miatt nem könnyű úgy gátat szabni az intenzív lakosságszám-növekedésnek, és mindenekelőtt a társasházépítésnek, hogy ne legyen egyetlen olyan család sem, akinek nem csorbul jogos érdeke (akár a CSOK-ra, akár például illetékfizetési kedvezményre gondolok). Az intézkedés részleteivel kapcsolatban folyamatos az egyeztetés az építési hatósággal (ugye mekkora baj, hogy már ez sem települési hatáskör?!), illetve egyáltalán nem biztos, hogy nem lesz szükség további finomhangolásra. Éppen azért, hogy egyetlen otthonát építeni, bővíteni, felújítani szándékozó családnak se okozzunk kellemetlenséget, viszont a társasházak építésének gátat tudjunk szabni az új Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) hatályba lépéséig.

Folytatás tehát egyáltalán nem biztos, hogy csak szeptemberben következik!

Oszd meg, ha tetszett: