Javaslatok az önkormányzati energiaválságra

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja megszólalói között korábban is kongattam már a vészharangot a rezsicsökkentés kivezetése és az önkormányzatokra háruló többletköltségek miatt. Mai sajtótájékoztatómon a megoldási javaslatainkról beszéltem az Országgyűlés Irodaháza előtt. Ennek szövege olvasható a bejegyzésben.

A sajtótájékoztató ugyan az erős szél miatt kissé szokatlanra sikerült, de itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/lehetmas/videos/398736032424700

“A földgáz és az elektromos áram költségeinek növekedése, a rezsicsökkentés eltörlése drasztikusan érinti az önkormányzatok és intézményeik gazdálkodását, amit már az általános infláció, a folyamatos kormányzati elvonások és megszorítások és a COVID időszak is jelentősen megterheltek. 

A kormány érdemben továbbra sem foglalkozik a problémával, viszont továbbra is szociális intézmények, óvodák, bölcsődék, kulturális intézmények, sportlétesítmények működése és dolgozók sorsa, egzisztenciája forog kockán.

Aki viszont bármilyen felelősséget az intézmények, az intézményvezetők nyakába varr – ahogy az sajtóhírek szerint Győrben éppen megtörténik -, az tévúton jár, megtéveszti a közvéleményt. Az intézmények, ahogy az önkormányzatok, nem láthatták előre, hogy mi vár rájuk rezsi fronton, forrásokkal az elszabadult árak kezelésére nem rendelkeznek, többlet forrásokat a többlet kiadásokra viszont nagyon kevés kivételtől eltekintve egyáltalán nem kaptak.

Ezért az LMP támogatja a Magyar Önkormányzatok Szövetségénének (MÖSZ) követeléselit, melyek egy energiacsúcs összehívásáról és április 15-ig tartó ársapka bevezetéséről szólnak.

A MÖSZ javaslatai mellett szeretném újra hangsúlyozni, hogy a kormány felelőssége az, hogy biztosítsa az önkormányzatok működőképességét, valamint hogy azok minél gyorsabban képesek legyenek átállni az alacsony energiahasználatra takarékossági és energiahatékonysági intézkedésekkel, beruházásokkal.

Ezért az államnak, aminek egyedül vannak tartalékai, sőt inflációs extraporfitja a jelenlegi helyzetben,

  • fedeznie kell az áremelkedésből származó többletköltségeket;
  • biztosítania kell az energiahatékonysági beruházásokhoz szükséges tőkét és ösztönzőket;
  • erősítenie a szociális hálót, az önkormányzati szociális rendszert.

Javasolt konkrét intézkedései javaslataink, amik érdemi segítséget jelenthetnének:

  • Az épületenergetikai felújítások ÁFÁ-jának 5%-ra csökkentése.
  • A környezetbarát hőszigetelő anyagok ÁFÁ-jának 5%-ra csökkentése.
  • Bontsanak le azonnal minden adminisztratív korlátot és értelmetlen terhet a megújuló energiaforrások alkalmazása és elterjedése elől: töröljék el a napelemadót és oldják fel a szélerőművek telepítésének tiltását!
  • Indítson a kormány átfogó épületenergetikai mélyfelújítási programot a lakóépületek, az önkormányzati intézmények, valamint a kis- és középvállalkozások számára.

Legyen továbbá igazságos a rezsicsökkentés:

  • A rezsikedvezmény vegye figyelembe a fogyasztási helyen élők számát és
  • induljon országos rezsi-támogatási program szociális alapon! Mivel az önkormányzatok rendelkeznek a legpontosabb információkkal a településeken élők szociális helyzetével kapcsolatban, a rezsi-támogatási program forrásait az állam bocsássa az önkormányzatok rendelkezésére, de bízza az állam a támogatások kezelését és kiosztását az önkormányzatokra.

Nagyon nehéz telünk lesz, magyar családok tízezrei lehetnek óriási bajban, ezért nem tűr halasztást, hogy a kormány cselekedjen!

Oszd meg, ha tetszett: