Így vethetünk véget az illegális hulladéklerakásnak

Az illegális hulladéklerakás településeink egyik legégetőbb kérdése. Az Érd-Sóskúti fennsík, a Fundoklia-völgy környéke, a Hosszúréti-patak menti erdő, az autópályák menti területek, a külterületi földutak mind érintettek a kérdésben.

Csak Érden az utóbbi hónapokban 50 millió forintot költöttünk az illegális hulladék elleni küzdelemre. A város saját forrásaiból, a Tisztítsuk meg az országot program nyertes pályázatával, illetve három civil szervezettel együttműködve. Hiába tüntettünk el több száz köbméter illegális hulladékot (Diósdon például egy sitthegyet számolt fel nemrégiben az ÉTH), a jelenlegi keretek között ez a küzdelem kilátástalan. Már most érdemes kiemelni, hogy a folyton újratermelődő illegális hulladék a környékünkön csak nagyon kis részben képződik „klasszikus” lakossági, kommunális hulladékból.

A legnagyobb része az illegális autóbontás, az építkezések és a tisztességtelenül működő konténeres cégek áldásos tevékenységének eredménye. Amíg ezen a három területen nem lép életbe komplex és szigorú szabályozás, tulajdonképpen szinte mindegy, hogy hány lelkes civil fog teljes hétvégéket a bokrok alatt és a külterületeken tölteni.

Jómagam is viszonylag gyakran veszek részt szemétszedő akciókban és egészen elképesztő, miket találunk a fák között. Háztartási gépek, bútorok, akvárium (el sem tört), személyes iratok, pala és a legváltozatosabb építési hulladék, sőt éles lőszer is került már a szemem elé. Természetvédelmi és szabadidős szempontból a legértékesebb területeink is tele vannak hulladékkal.

Állami akarat és cselekedetek nélkül bármilyen elszántak a települések, önmaguk sosem lesznek képesek felszámolni a burjánzó lerakóhelyeket. Főként, hogy március óta a hatósági jogkör is elkerült a településektől a kormányhivatalhoz. A kormány szerint a budapesti Nagy Diófa utcából hatékonyabban lehet az érdi, törökbálinti (és így tovább) illegális hulladékot kezelni, mint a polgármesteri hivatalokból. Egyáltalán nem arról van szó, hogy a kormányhivatalban dolgozók ne tennék ki a lelküket is, egyszerűen forrás- és emberhiányos a terület, és amíg stadionokra, vadászati kiállításokra, meg „Mészáros Lőrinc” és egyéb házibarátok boldogulására kell a pénz, az is marad. Létrehozhatnak bármilyen hulladék bejelentésére szolgáló alkalmazást (ebben a tekintetben már ma sincs egyébként hiány), ha az ügymenet vége mindenképpen az, hogy oldja meg a település (jellemzően önerőből), mert másnak úgysincs rá lehetősége.

Mi lenne a megoldás? Ahogy említettem, mindenekelőtt a hulladékot termelők egészen szigorú szabályozása.

Az ne fordulhasson elő, mint például a „fehér út” esetében, hogy bármilyen építkezésről ellenőrizetlenül kerülhet a lerakón kívül bárhova építési hulladék.

Ahogy kizárólag akarat kérdése az egy ingatlanon tárolható, forgalomban részt venni nem képes gépjárművek maximális számának szigorú korlátozása is. És mindenek előtt rendet kell tenni a konténeres vállalkozások piacán, mert arcpirító, hogy olvassuk a fél áron, aprópénzért lomtalanítást, vagy hulladék elszállítást vállaló „cégek” hirdetéseit, ahol nyilvánvaló, hogy a hirdetett áron elszállított hulladék kizárólag az erdőben végezheti, hiszen a vállalási ár a lerakói díjat sem fedezi.

A szemétszedő akciókat tehát az egyes területek megtisztítását követően kamerák kihelyezésének, illetve ahol indokolt és megoldható, lezárásoknak kellene követniük. Feltétlenül szükséges a büntetési tételek drasztikus emelése és az illegális hulladékkal kapcsolatos feladatokra megfelelő állomány (szemétkommandók, hatósági személyek) alkalmazása. A hulladékkezelőkkel együttműködve érdemes lenne az illegális hulladék beszállításakor a lerakói díjat államilag átvállalni, illetve a településeknek megfelelő jogköröket kell kapniuk, hogy érdemben tudjanak fellépni az illegális hulladékot lerakók ellen.

A 2022-es költségvetés parlamenti vitájára egy 1 milliárd forintos módosító javaslatot adtunk be, amiből kezelni lehetett volna a fennsík és a törökbálinti külterületek hulladék problémáit. A Fidesz gondolkodás és érdemi vita nélkül szavazta le ezt a módosítót is. Én személy szerint ahogy most alpolgármesterként, úgy megválasztásom esetén parlamenti képviselőként is az egyik legfontosabb feladatomnak az illegális hulladék elleni küzdelmet fogom tekinteni.

Oszd meg, ha tetszett: