Helyiek – Fidesz 0:15 – az idei költségvetésről

Készül az ország költségvetése. Ahogy azt megszokhattuk, a lebetonozás, a nemzetinek hazudott oligarchia és a nemzetközi tőke kiszolgálása a fő csapásirány, nyoma nincs az igénynek a szociális feszültségek és különbségek csökkentésére, vagy a járvány okozta károk érdemi enyhítésének.

Az LMP parlamenti frakciójával egy 15 tételből álló költségvetési módosító csomagot adtunk be. Javaslataink mind a választókerület településein élők életminőségének javításáról, illetve évek óta húzódó ügyek méltó lezárásáról szóltak volna. Nagy meglepetést nem árulok el, ha már most leírom, hogy a Fidesz és a KDNP egy csomagban, gondolkodás és érdemi vita nélkül szavazta le mindet.

A javaslatok jelentős részét köszönhetjük annak a társadalmi konzultációnak, amit előtte lefolytattunk: ugyanis nyilvános űrlapunkon keresztül sok értékes ötlet érkezett.

De mik is valósulhattak volna meg?

 • A 2018 óta ígérgetett érdi útfelújítási/útépítési program, ami választási ígéret maradt, nyomát nem látjuk a megvalósításának (60 milliárd forint).
 • Elkülönített összegként, nevesítve szerepelt volna Érd, Diósd és Tárnok lakóinak csatornapénz hozzájárulása, valamit további vízgazdálkodási projektek kivitelezése (10 milliárd forint).
 • Másodjára szavazták le az érdi ipari park területének kiváltásáról szóló javaslatomat, pedig azok a tárnokiak, akik a 7-es út mellett harcolnak az igazukért, megnyugvással fogadták volna a kormányzati szándékot (5 milliárd forint).
 • Érd a legnagyobb magyar város, ami nem rendelkezik hitelesített és megfelelő műszaki színvonalú légszennyezettségmérő rendszerrel, ennek kiépítését sem találta érdemes célnak a NER (100 millió forint). 
 • A Szapáry-kastély, a KALOT egykori központjának rekonstrukciója sem fog a költségvetésben dedikált forrással rendelkezni (3 milliárd forint).
 • Törökbálint, Érd, Diósd (illetve Biatorbágy, Budaörs és Dél-Buda) zajvédelmi rendszerének kiépítésére, felújítására sem kíván a kormány költeni. Az M0, M1, M6 és M7 által szabdalt régió egyelőre az ország legnagyobb zajterhelésének kitett környéke marad (10 milliárd forint).
 • Érd, Sóskút és Törökbálint területén az illegális hulladék lerakása elleni véget nem érő harcot sem tartja a kormánypárti többség támogatásra érdemesnek (1 milliárd forint).
 • Az ÉTH tőkerendezése Törökbálintot leszámítva a választókerület összes települését érinti, hiszen 2018 és 2019 minősíthetetlen gazdálkodása és a hulladék elszámolásának „kukaholdingos” rendszere zsákutcába viszi a közszolgáltatót, aminek megmentése súlyos közérdek lenne. A NER szerint nem így van (2 milliárd forint).
 • A Hosszúréti-patak vízvisszatartó kapacitásának kihasználása a villámárvizek elleni védekezés alapvető eleme lenne, illetve az egyre többször kiszáradó patak élővilágának megmentése is nemes cél. De nem a NER számára (500 millió forint).
 • A törökbálinti Munkácsy Mihály vízalagút és a város központjának rehabilitációja éppen a Hosszúréti-patak rendezésével lenne teljes, de a kormánytöbbség ezt sem találta indokoltnak (2 milliárd).
 • A törökbálinti tó közvagyonba kerülése, állami tulajdonba vétele és mederkotrása sem találkozott a Fidesz-KDNP elképzeléseivel (2,5 milliárd), ahogy egy 100 hektáros, hasznosítatlan törökbálinti terület erdősítési programjára se fog ebben a formában sor kerülni (600 millió).
 • Nem szántak a kormánypártok célösszeget sem Tárnok – Öreghegy infrastruktúrájának fejlesztésére (1 milliárd), sem egy olyan sóskúti tömegközlekedés kialakítására, ami a tárnoki és biatorbágyi állomásokra tudná eljuttatni a sóskútiakat (1 milliárd).

A teljes csomag majdnem kereken 100 milliárd forint. Kimondva irdatlan összeg, de NER-es mértékkel számolva, csak a vadászati kiállítás és a MotoGP pálya költségei kényelmesen fednék valamennyi(!) elemet.

Másként fogalmazva, az ülőhelyek számára vetítve a világ egyik legdrágább stadionja árának 2/3-a, hiszen csak a Puskás-stadion 150 milliárdba került. A 10 évre titkosított, soha meg nem térülő Budapest – Belgrád vonal sínpárja nagyjából a fővárosból nem érne ki ennyi pénzből. Nem utolsó sorban, a kínai kommunista párt egyeteme, a magyar diákok elől a lehetőségeket és a területet is elfoglaló Fudan Egyetem, nagyjából ennek az ötszörösébe, 500 milliárdba fog kerülni a magyar adófizetőknek, hogy a kínai hitel egyéb csalafintaságait ne is említsük.

Aradszki képviselőnek valószínűleg elkerülték a figyelmét ezek a módosítók, ahogy az elmúlt ciklusokban elkerülték a figyelmét ezek az ügyek is. Talán nem lenne késő változtatni a hozzáálláson, mindenekelőtt a választókerületben élő mintegy 120.000 ember érdekében.

Oszd meg, ha tetszett: