Gyorselemzés a választásról

Készítettem egy kis összeállítást a vasárnapi, a nagy többség és számomra is váratlan eredményt hozó szavazásról, Pest megye 1. sz. választókerületéről. Igyekeztem a lehető legtárgyilagosabban fogalmazni, de objektív elemzésnek azért nem biztos, hogy tekinthető. Kicsit vélemény, kicsit elemzés.

✅ Városvezetőként szomorúan voltam kénytelen megállapítani, hogy az ellenzék ugyan szűken nyert Törökbálinton és simábban Diósdon, de simán kikapott Érden (4%-kal) és a három legkisebb településen. Sóskúton 51:34 arányban. Hiába vitte el Törökbálinton 9:7 arányban a szavazóköröket a Fidesz, itt 11 szavazattal összességében ellenzéki győzelem született. Nem túlzás tehát, hogy a városban változatlanul kiegyenlítettek az erőviszonyok.

✅ Az Érden kívüli 35 szavazókörből mindössze 15-öt nyert meg az ellenzék, Érden is csak 18-at a 48-ból (egy szavazókört még számolnak). Legalább 50%-ot Aradszki András 13 szavazókörben ért el, Bősz Anett mindössze kétszer. A legjobb szavazóköri eredményét a Fidesz Érd Ófaluban érte el (59,3%), az ellenzék Törökbálinton (58,57%). Nincs mit szépíteni, Aradszki András számszerűen és százalékban is jobb eredményt ért el, mint 2018-ban. Abban nincs meglepetés, hogy (Fenyves-)Parkvárosban egyértelmű ellenzéki előny maradt, de minden más érdi városrészben kormánypárti győzelem született.

✅ Diósdon a nyolc szavazókörből hat ellenzéki győzelem 3,43% előnyt hozott, ami egy kicsivel kevesebb, mint amennyivel Aradszki András megnyerte a teljes választókörzetet (3,5%). Tárnokon szűk ellenzéki siker a hétből mindössze két szavazókörben született (a 4-esben és 5-ösben), egyébként az ellenzéki önkormányzat ellenére is sima Fidesz győzelemnek volt szemtanúja a település. Van tehát mire odafigyelni a települések vezetőinek.

✅ A “meglepetéscsapat”, a Mi Hazánk csak a három legkisebb településen érte el az 5%-ot a választókörzetben, némi (csak némi) gyógyír, hogy ha Érden múlik, a szélsőjobb nem jut be a parlamentbe. A Kutyák csupán tíz szavazókörben győzték le a Mi Hazánkat (kizárólag Érden és Törökbálint fordult ilyen elő), két szavazőkörben pedig döntetlenre végeztek velük.

✅ Ismét beigazolódott, hogy a civil szavazóknál aligha van fontosabb, de ideje végleg leszámolni a független civil indulók esélyeinek mítoszával. Persze akadnak olykor kivételek, de most a független Asztalos Éva kizárólag Dombosvárosban (saját önkormányzati választókörzetében) tudott érdemben beleszólni a versenybe, itt 3. lett és az ő szavazataival az ellenzék itt fordíthatott volna. Csak itt. Talán nem bántom meg a hölgyet, ha azt mondom, hogy a helyi közéletben teljesen ismeretlen Ignáth Kitti (MKKP) simán verte Asztalos Évát mindenhol máshol, kivéve Törökbálint kettő és Érd Dombosvároson kívüli 8 további szavazókörében. Bár marginálisak, egy-két szavazatnyiak a különbségek, de a még ismeretlenebb Megoldás Mozgalom még ismeretlenebb jelöltje is legyőzte a független indulót 13 szavazókörben, ebből négy helyen még Érden is.

✅ Végül két érdekesség a szavazókörökből. Érd 44-es szavazókörzetében (M7 menti utcák Parkvárosban) szavazategyenlőség alakult ki a két esélyes jelölt között, és ez volt az egyetlen szavazókör a teljes választókörzetben, ahol a kamupárt egyetlen szavazatot sem kapott.
Törökbálint Tükörhegyen (11-es szavazókör) pedig a választókörzettől jelentősen eltérő eredmények születtek. Nemcsak hogy itt érte el az ellenzék a legjobb eredményét, de harmadik lett a Kutyapárt, a Mi Hazánk pedig a kamupárttal holtversenyben utolsó helyen végzett.

Így futunk tehát neki a következő négy évnek.

(Az adatok saját gyűjtés a valasztas.hu egyéni jelöltekre adott szavazatai alapján. Ha valamit elszámoltam, elnéztem volna, elnézést.)

Oszd meg, ha tetszett: