A februári közgyűlés

A közgyűlés mai (február 24-i) ülésén harmincnál több napirendi pontot tárgyaltunk.

Legtovább a költségvetési vitának szánt bohózat tartott, ahol T. Mészáros András vezetésével merészkedett a helyi ellenzék elképesztő mélységekbe. A személyeskedő csürhézés, a szalonképtelenség ma már annyira az érdi Fidesz sajátja, hogy már megsértődni is nehezünkre esne az elhangzó jelzőiken. A teremben ugyan úgy tűnt, hogy ez csak keveseket érdekel – hiszen a bekészített panelek felmondása fontosabb volt, mint az érdemi vita – , de elfogadtuk a 2022-es költségvetést.

Külön napirendi pontként tárgyaltuk és fogadtuk el egyhangúan a 2022-es Környezetvédelmi Alap felhasználását. Ezt a nagyjából 16 millió forintos keretet döntően az illegális hulladék elszállítására és újratermelődésének megakadályozására tudjuk fordítani, de az idei évben madárbarát közterületek kialakítására, illetve a légszennyezettség mérésére is fordítanánk belőle. Utóbbi azt jelenti, hogy bővíteni kívánjuk azt a jelenleg hat mérőműszeres rendszert, ami az aeroszol részecskék (köznapi nevén szálló por) mennyiségét méri városszerte. Ezeknek az eszközöknek az adatai komoly segítséget tudnak jelenteni nemcsak a levegő adott pillanatban tapasztalható minőségének figyelésében, de az illegális égetés és az illegális anyagokkal való fűtés elleni küzdelemben is.

Ráncfelvarráson, profiltisztításon esett át a városi Tehetséggondozó és Esélyteremtő Ösztöndíj. Mostantól előbbi szinte kizárólag a teljesítményt, utóbbi pedig a szociális helyzetet fogja figyelembe venni. Mindkét ösztöndíj folyósítása is megújul, ezentúl negyedévente lesznek esedékesek. Mivel évi 400 pályázatról van szó, reméljük, hogy a technikai és tartalmi változások sok száz családot fognak kedvezően érinteni.

Százhalombatta helyett immár Érden, a Habilitációs Központban fogunk tudni ingyenes nappali ellátást biztosítani hat súlyosan fogyatékos, de iskolaköteles gyermeknek, akik a fejlesztő-nevelő oktatást itt fogják tudni igénybe venni. A mai döntés alapján az ellátás létszámtól és szociális helyzettől függetlenül lesz térítési díj mentes minden érdi lakóhellyel rendelkező gyermek számára, akik itt fogják tudni közösségben eltölteni a hétköznapjaik egy részét. Teljes volt az egyetértés a súlyos allergiás gyerekek részére induló egészségvédelmi program elindításában is, első lépésként minden önkormányzati fenntartású intézménybe (bölcsődék, óvodák, Családok Átmeneti Otthona) kerül Epipen Junior készítmény, ami súlyos ételallergia, vagy rovarcsípés esetén lehet életmentő.

Elfogadtuk a központi ügyelet és fogorvosi ügyelet tavalyi beszámolóját, megújítottuk Dr. Neumann Rita gyerekorvos szerződését, illetve új fogorvost, Dr. Thuránszky Zoltánt köszönhettünk a 3. számú fogorvosi körzetben. Egy fiatal, agilis hölgy, Dávid Dzsenifer látja el március 1-től a bölcsődei intézményvezetői feladatokat, Figura István főtörzsőrmester pedig szintén márciustól fog körzeti megbízottként tevékenykedni.

A közgyűlés hozzájárulását adta, hogy a VMG tornacsarnoka Szalay Jenő  testnevelő tanár nevét viselje, illetve elfogadtuk az ÉKFI beszámolóját a piac és a temető üzemeltetéséről, valamint az útfelújításokról.

2 x 200.000 forintot szavaztunk meg az Emberi Hang Alapítvány számára, ez két hétvégi ételosztás kiadásait fedezi még a krízisidőszak végét megelőzően.

Zárt ülésen fogadtuk el a szavazatszámláló bizottságok tagjainak névsorát, illetve döntöttünk a városi díjak (egy részének) odaítéléséről is. Mórás Zsolt posztumusz Díszpolgári Címben, Sivinger István Érd Városáért Kitüntetésben, Kovács Sándor Érdi Tudományos Díjban, Krzysztof Szpyt (Lubaczów polgármestere) az Érd Városáért Kitüntetés külkapcsolati tagozatában, Daróci Lajosné Csuka Zoltán Díjban, Vaád Éva pedig Érdi Művészeti Díjban részesült. Természetesen valamennyien ennél jóval részletesebb méltatást érdemelnek.

A hivatal kérésének tettünk eleget, amikor a közgyűlés márciusi ülését kivételesen március 10-ra tettük, hiszen az áprilisi választásra való felkészülés rengeteg feladatot jelent az apparátus számára.
Találkozunk tehát két hét múlva!

Az ülés közvetítésének első része itt tekinthető meg:
https://youtu.be/E6nRAN0jcU4
A költségvetési vita 51:10-nél kezdődik, az én hozzászólásaim 2:28:35-től és 3:00:46-tól követhetőek (utóbbi áthúzódva a következő vitapontba).
Az ülés második része itt látható, 14:55-től kezdődik az érdemi rész:
https://youtu.be/5L2ukxKHOZc

Oszd meg, ha tetszett: