Teraszokon és focimeccseken már lehet közügyekről beszélni, képviselő-testületi üléseken továbbra sem

A kormány intézkedései alapján teraszokon és lelátókon már lehet közügyekről beszélni, testületi üléseken még mindig nem. Magyarország kormányának bőven volt ideje és energiája kiszervezni tulajdonképpen a teljes magyar felsőoktatást, Fidesz-közeli magánkezekbe juttatni 1000 milliárd forint közvagyont, de arra semmiféle hajlandóságot nem mutatnak, hogy helyreállítsák a képviselő-testületek, a közgyűlések jogköreit.

Amikor kisiskolások vesznek részt hosszú hónapok óta az online oktatásban és elvárás 6-7 éves gyerekek felé, hogy digitális eszközökön tanuljanak, amikor a kormány szerint megfelelően fel lehet készülni az érettségire kizárólag online platformokon, bármelyik települési képviselőnek képesnek kell lennie résztvennie egy online testületi ülésen.

Természetesen nem arról van szó, hogy erre a képviselők ne lennének képesek, vagy a legtöbb önkormányzat ne tudna minden további nélkül akár holnap megszervezni egy online testületi ülést, ám a jelenlegi törvényi szabályozás mindezt nem teszi lehetővé!

Vadászati kiállításra, motorversenypályára, Mészáros Lőrinc cégeinek arcátlan kitömésére, sőt egészségügyi dolgozók ezreinek elüldözésére volt kellő igyekezet a járvány hónapjai alatt, az önkormányzatok jogköreinek biztosítására viszont egyáltalán semmi. Komlótól Keszthelyen át Tatáig, Szekszárdtól Törökbálintig látjuk a vállalhatatlan példákat, amikor az egy személyben döntő kormánypárti polgármesterek visszaélnek a veszélyhelyzet adta felhatalmazásukkal. Ehhez képest semmiféle akadálya nem lehetne az önkormányzati működés visszaállításának. Kizárólag arról van szó, hogy a kormány az önkormányzatok kifosztása és hatásköreik megvonása után teljesen tudatosan fosztja meg a testületeket a jogköreiktől és szándékosan nem teszi lehetővé, hogy az önkormányzatok a választói felhatalmazásnak megfelelően működjenek.

Ezzel pedig a Fidesz nemcsak az ellenzéki frakciókat, az ellenzéki képviselőket zárja ki a döntéshozatalból, de saját települési képviselői, saját szavazói is joggal érezhetik magukat átverve. Mennyivel veszélyesebb a járvány szempontjából egy testületi, vagy bizottsági ülés, mint egy futball-, vagy kézilabda meccs? Az átoltottságra hivatkozva, védettségi igazolvánnyal újra vannak nézők a sporteseményeken, a képviselő-testületek jogkörei viszont továbbra is korlátozva vannak.

Hetek óta igyekszem elérni, hogy kapják vissza az önkormányzatok, a képviselőtestületek a jogköreiket, tartsa tiszteletben a Fidesz a választói akaratot és a lehető leghamarabb biztosítsa a kormány a közgyűlések és a képviselő-testületek legalább online ülésezésének feltételeit! Ez ugyanis kizárólag akarat kérdése.

Oszd meg, ha tetszett: