Értelmetlen a szélenergia-stop Magyarországon!

Szerdai sajtótájékoztatómon az ellen a baklövés ellen szólaltam fel, hogy a kormány 2016-ban gyakorlatilag betiltotta szélerőművek telepítését Magyarországon. Ma a szabályozás szerint, lakott terület 12 kilométeres körzetébe nem telepíthető szélerőmű. A sűrű településhálózat miatt, egyetlen olyan pontja sincs az országnak, ami megfelelne ennek a feltételnek. Szélerőművet tehát nem lehet telepíteni, atomtemetőt, vagy akkumulátorgyárat viszont akár néhány méterre is a lakóházaktól.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/tetlak.ors/videos/2802429363223276

A széleenergia tiltásának feloldása érdekében indított petíciót itt van lehetőség aláírni:
https://alairom.lmp.hu/forms/szelenergia/

A sajtótájékoztatón az alábbiak hangzottak el:

Az energiaválság (a magas árak és a fosszilis energia ellátásának bizonytalansága) és a klímaválság kihívására a zöld válasz az energiafogyasztás csökkentése és a megújuló energiaforrások, például a nap- és a szélenergia alkalmazása.

Az új szélerőművek telepítését a kormány 2016-ban azonban betiltotta, amit máig nem tud megmagyarázni, nincsenek szakmai érvei.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja határozati javaslatot nyújtott be, hogy a kormány oldja fel a szélenergiát ellehetetlenítő szabályokat, azt várjuk a kormánytól és az ellenzéki frakcióktól is, hogy támogassák javaslatunkat.

Az LMP petíciót is indított az energiaválság fenntartható kezelése érdekében, kérjük írják alá petíciónkat és gyakoroljunk együtt nyomást a kormányra!

A megújuló energiaforrások egyszerre jelentenek választ a klímaváltozásra és az orosz energiafüggőségre. Az itthon termelt energia nemzetstratégiai szempontból is fontos. Érthetetlen, hogy az önmagát nemzetinek gondoló kormánynak ez miért nem szempont?

A megújulókon belül a szélenergia a legzöldebb és az egyik legolcsóbb technológia. A szélenergia teljes életciklus alatti ÜHG kibocsátása a földgáz mindössze 1/40 része! (10 gCO2e/kWh, a földgázé 443 gCO2e/kWh)

A kormány mégis ellehetetlenítette a szélenergiát. 2006 óta nem adtak ki engedélyt, 2011 óta nem is épült egyetlen szélturbina sem, majd 2016-ban olyan szabályokat hoztak, hogy nem is épülhet. Lakott területtől számított 12 km-en belül be van tiltva a szélerőművek építése. A sűrű településhálózatunk miatt nincs olyan pontja az országnak, ami teljesítené a feltételeket. Azt is meghatározták, hogy csak elavult magasságú (maximum 100 m) és teljesítményű (maximum 2 MW) szélturbinákat lehetne telepíteni, de a 12 km-es korlátozás miatt ennek nincs is jelentősége.

A kormány 2016 óta nem tud épkézláb, szakmai magyarázatot adni a szélenergia betiltására. Miniszterjelölti meghallgatása során Palkovics László L. Simon Lászlói kvalitásokat megvillantva megerősítette, hogy marad a szélenergia-stop, amit azzal indokolt, hogy szerinte csak a Móri-árokban fúj stabilan a szél. Palkovics téved, az ELTE energiaföldrajzi kutatócsoportja szerint Magyarország csaknem egész területén gazdaságosan lehetne szélturbinákat üzemeltetni. A technológia is jelentősen fejlődött: a modern szélturbinák 150 m magasak, ahol sokkal erősebb és állandóbb a szél, mint a felszín közelében.

Két érdekesség, ami a kormány vállalhatatlan baklövését minősíti:

  • A kormányellenességgel nem vádolható, energiapiaci NER-kegyenc MET Csoport hihetetlen módon a Vajdaságban épített szélturbinákat. Ha néhány kilométerre a határtól, a hazaival megegyező szélklíma viszonyok mellett megéri, akkor jó eséllyel a határ magyar oldalán is ugyanígy történne.
  • Magyarország megfelelő természeti viszonyait pedig az is bizonyítja, hogy a meglévő (2011 előtt épült) szélturbináink 23%-os kihasználtsága (kapacitásfaktora) enyhén meghaladja az európai átlagot.

A szélenergia azért is fontos lenne, mert jól kiegészíti a napenergiát. Jellemzően a téli félévben és éjszaka, amikor kisebb vagy nincs napenergia-termelés, akkor nagyobb a szélenergia-termelés. Véleményem szerint a kormány valójában azért tiltja a szélenergiát, mert ha egy megengedő, sőt támogató szabályozási környezetet alakítana ki a megújulók tekintetében, akkor hamar nyilvánvalóvá válna, hogy nincs is szükség a soha meg nem térülő Paks 2-re.

Az LMP követeli, hogy a kormány oldja föl a szélturbinák telepítését tiltó szabályokat. Azt várjuk, hogy a Fidesz is érkezzen végre meg a XXI. századba és támogassa a szélenergia-stop feloldásáról szóló határozati javaslatunkat.

Javaslataink az energiaválság fenntartható kezelése érdekében változatlanok:

1.    Minden értelmetlen, a megújuló energia telepítésére vonatkozó tiltás és korlátozás feloldása.

2.    Országos, szociális alapú épületszigetelési program elindítása.

3.    Támogatás ahhoz, hogy a családok megújuló energia telepítésével tudják csökkenteni a rezsiköltségeiket.

4.    A havi 5.000 forintos klímabérlet azonnali bevezetése.

5.    A soha el nem készülő, soha meg nem térülő Paks 2 projekt felmondása, és az így felszabaduló pénz ráfordítása a megújuló kapacitások bővítésére.

Még egyszer tehát: mindenkit arra kérek, hogy támogassa kezdeményezésünket a szélenergia tiltásának feloldása érdekében, NE HAGYJUK, HOGY A KORMÁNY TOVÁBB MÉLYÍTSE A HAZAI ENERGIAVÁLSÁGOT!

Oszd meg, ha tetszett: