Érd MJV novemberi közgyűlése

Néhány kínos közjátékot leszámítva, tulajdonképpen meglepetésektől mentesen zajlott le a novemberi közgyűlés. Sorrend helyett témakörönként számolok be a történtekről.

Újabb öt évre kötünk szerződést Dr. Pityi Imre háziorvossal, illetve Dr. Juhász Adrienn Vivien, Dr. Szalontai Dóra és Dr. Sárkány Soma fogorvosokkal, mindannyian változatlan feltételekkel folytatják a működésüket a körzetükben. Dr. Benkó Márta viszont szeptemberben jelezte, hogy a továbbiakban nem tud iskolaorvosi feladatokat vállani, ezért a doktornő és az önkormányzat 2024. augusztus 31-gyel, közös megegyezéssel szünteti meg a szerződést. Mivel a doktornő a feladat ellátására mást maga helyet állítani nem tud, a  főállású iskolaorvosok által ellátott létszám pedig nem teszi lehetővé további iskolák bevonását, ezért új pályázat kiírása szükséges, hogy a 2024 szeptember 1-gyel induló tanévben is legyen iskolaorvos a 8. számú iskolaorvosi körzetben – azaz az Érdligeti Általános Iskola alsó és felső tagozatában, valamint a Tállya Óvodában.
További egészségügyi vonatkozási napirend volt, hogy a szakrendelő kérésére kezdeményeztük, hogy a szakigazgatási szervek engedélyezzék, hogy a gyermekortopédia és a csecsemő csípőszűrés tekintetében az ellátási terület módosításra kerüljön. Azaz a törökbálinti gyerekek (illetve szüleik) ellátására ne itt Érden, hanem Újbudán kerüljön sor. Jelen pillanatban ugyanis a szakrendelőnkben mindössze heti 6 órában tudunk gyermekortopédiát biztosítani Érd, Törökbálint, Pusztazámor, Sóskút, Tárnok és Diósd lakói számára, ezért az előjegyzési idő csípőszűrésre jelenleg 6 hét. Ha a törökbálinti gyerekeket a továbbiakban az újbudai Szent Kristóf Szakrendelő fogadná (a hét minden napján 7 órás gyermekortopédia működik), akkor az ő szüleik számára közelebb is lenne az ellátás, az előjegyzési idők Érden pedig rövidülnének.

Balla Imrével közös előterjesztésünk, javaslatunk volt, hogy Érd csatlakozzon a Víz Koalícióhoz. Hosszú évek óta ismert probléma, hogy az országos víziközmű-hálózat általános állapota egyre rosszabb, az ivóvíz-hálózat 86%-a elavult, a hálózati veszteség átlagosan bőven 20% felett van. Ez azt jelenti, hogy vannak olyan települések, ahol 50% feletti a veszteség, azaz minden elindított 100 liter vízből 50 soha nem jut el a konyhákba és a fürdőszobákba. Erre szoktam mondani, hogy ez nem vízvezeték, hanem dréncső.
Érd nagyjából az átlagnak felel meg, de ha bárki megnézi a havária-jelentéseket, vagy a pont Balla Imre havária-térképét – ami a csőtöréseket teszi térképre -, egyáltalán nem lehetünk nyugodtak, nem dőlhetünk hátra. A Víz Koalíció pedig olyan egy országos szerveződés, amelynek egyik különlegességét az adja, hogy tagjai közösen dolgoznak a magyarországi vízhelyzet feltérképezésén és javításán. Egy tudásháló, egy érdekvédő szervezet, aminek kizárólagos célja a jó minőségű ivóvíz-ellátás elérése és fenntartható biztosítása Magyarország településein. A tagok között vannak agglomerációs települések és civil szervezetek, a Bácsvíz, a Vasivíz, vagy a Fővárosi Vízművek szakszervezetei, és tag a Magyar Önkormányzatok Szövetsége. Illetve immár Érd városa is, mert a közgyűlés a Fidesz nem szavazatai és Tekauer Norbert (szokásos) tartózkodása mellett fogadta el a csatlakozásunkat. Úgy látszik, az állampártnak megfelelne, ha Érden nem változna semmi a a víziközművek tekintetében.

Elfogadtuk az óvodák éves beszámolóját és jövő évi munkatervét, az Érdi Sport Kft. éves beszámolóját, majdnem találtunk bérlőt az “önkormányzati szőlőnek” (egy 5000nm-es zártkertről van szó a Molnár utca felett, de egy jogtechnikai kérdés miatt elnapoltuk a döntést), a Nyírfa utcai volt átmeneti otthonban pedig a baptisták fognak adományozási céllal élelmiszert tárolni (20nm-en). Döntöttünk egyedi támogatásokról, ebben a tekintetben éppen a baptisták adományosztását tudtuk támogatni, illetve az Életfa Egyesület működését, a Masters SE év végi gáláját, valamint a Pest Vármegye Szépe rendezvényt. A szépségverseny támogatásakor az esemény jellege miatt megfordult a fejemben, hogy tartózkodok, de – még ha ellentétes politikai oldalon is állunk – egy kollégánkról van szó, akinek főszervezőként szívügye az esemény, ezért igennel szavaztam.

Ellenszavazat nélkül tudtunk ismét 50-nél több érdi felsőoktatási, vagy felsőoktatásba készülő hallgatót és tanulót támogatni havonta 20.000 forint nagyságrendű összeggel a Bursa Hungarica ösztöndíj keretei között, innentől viszont az említett kínosabb epizódokról is írnom kell.

Szavazás a Víz Koalícióhoz való csatlakozásról

Simó Károly egyik „interpellációja” (felvilágosítás kérés a hivatalos neve ennek a kérdezési formának) a karma kegyetlenségéről árulkodott. Képviselőtársunk azzal vádolta volna a tevékenységét befejező, végelszámolás alatt álló Városfejlesztési Kft-t, hogy havonta egy milliót fizet egy ügyvédi irodának. Ehhez képest egy olyan korábbi keretszerződésről van szó, amikor az elvégzett munka esetén járna munkadíj, ám mivel erről már szó sem lehet, kifizetésről sincs és nem is lehet szó. Simó Károly sajnos nem tudott szabadulni attól a szokástól (bocsánat az anglicizmusért, de nem tudott a dobozán kívül gondolkodni), ahogy ők fizettek érthetetlenül magas összegeket baráti ügyvédjeiknek, akár bármiféle munkavégzés nélkül is.
Ugyanebbe a hibába esett Bács István is, aki elfelejtette, hogy 2019 októbere óta nem kézivezérléssel működik a helyi média, semmi szükség a polgármester utasítására, hogy a fideszes képviselők ételosztásáról hírt adjon az Érd Médiacentrum. Eddig is mindig megtette.
Antunovits Antal szánalmas magyarázkodása a Virágzó érdi porta pályázat meghekkeléséről kizárólag arra volt alkalmas, hogy megerősítse, a pályázat kiírását jövőre indokolt lesz megváltoztatni. Ezt meg is fogjuk tenni, még egyszer senkinek nem lesz lehetősége elvenni a pályázók örömét és aláásni a kiírás elbírálásának tisztaságát.

Folytatás alig két hét múlva, december 14-én. A maihoz képest várhatóan több vitára okot adó napirendi pontokkal.

Oszd meg, ha tetszett: