Érd MJV januári közgyűlése

Tegnap tartottuk városunk első közgyűlését a 2023-as évben, ahol az adórendelet új kedvezményei, illetve a köztemető díjainak módosítása váltották ki a legnagyobb vitákat.

A tegnap elfogadott új szabályok alapján, az érdi nyugdíjasok döntő többsége mentesül az építményadó fizetése alól! Hiszen a mentesség jövedelemszintjét az átlagnyugdíjhoz igazítottuk, a csalóka számítási/átlagolási módszer miatt viszont országosan a nyugdíjasok 80%-a az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kap. A számok nyelvére lefordítva, minden 65 év feletti, akinek a nettó jövedelme nem éri el a 195.000 forintot (kétszemélyes háztartás esetén fejenként a 185.000 forintot), mentességet kap az építményadó alól. A rokkant vagy fogyatékos családtagjaikat gondozó érdiek szintén mentességet kapnak, ugyanúgy, mint a kétszemélyes háztartásban élő kisnyugdíjasok, azaz itt is 185 ezer forintban határoztuk meg a mentesség fölső határát.

2017 óta először került sor a temetkezési díjak emelésére, a súlyozott 24%-os emelést a munkabérek, a rezsiköltségek, a szükséges eszközök ára és egyéb működési költségek drasztikus emelkedése indokolják. A környező települések és kerületek díjaival összehasonlítva még mindig nem túlzás tulajdonképpen lakosságbarátnak nevezni az árazást. Szóba került a vita során a Duna-parti temetkezés jelenleg méltatlan körülmények között létező gyakorlata, erre megoldást fogunk keresni, mert teljes mértékben egyetértek vele, hogy a jelenlegi állapot tarthatatlan.

Döntöttünk a polgármesteri hivatal munkatársainak illetményalapjáról és cafetéria juttatásáról, a bölcsődék és az óvodák nyári nyitvatartásáról, illetve pályázatot írunk ki a Érd Aréna Sportlétesítmény-üzemeltető Intézmény leendő vezetőjének posztjára.

A közgyűlés egyhangú döntése alapján, Tar Mihályról nevezzük el a Batthyány iskola birkózócsarnokát. A február 9-én 16.00 órakor tartandó névadó ünnepségre szeretettel várjuk az idén 50 éves Érdi Spartacus vezetőjének valamenyi barátját, tisztelőjét.

Simó Károly ismét beadta azt az előterjesztést, ami energia közösségek létrehozására tett volna javaslatot egy megvalósíthatósági tanulmány alátámasztásával. Érdemi módosítással éltünk, tanulmány helyett a Fenntartható Energia és Klíma Akcióterv (SECAP) fog elkészülni, ami az energiaközösségeken túl, lényegesen szélesebb tematikát és feladatlistát ölel fel. A közgyűlésen szóban is jeleztem, hogy őszintén értékelem, hogy a módosított formában egyhangúan szavaztuk meg a határozatot.

Csák Bálint diákpolgármester számolt be a leköszönő, általa vezetett Ifjúsági Önkormányzat munkájáról, innen is köszönöm az ifjak munkáját, az idén érettségizőknek pedig sok sikert kívánok!

Tárnok számára továbbra is a Szociális Gondozó Központ fogja nyújtani a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást, a szerződés módosításáról és megújításáról Tárnok képviselőtestülete decemberben már határozott, így némi díjemelés mellett, továbbra is a 180-ból 10 jelzőkészülék tárnoki lakosoknál lesz.

Szokásához híven, most az adókedvezmények vitája alatt nyújtott parádés teljesítményt T. Mészáros András, hogy aztán az éves képviselői beszámolók elfogadás során kiderüljön, hogy a Bács – T. Mészáros duó még még annyira sem képes megtisztelni a választókat, városunk polgárait, hogy időre elkészítsék a sajátjukat. A magam részéről a 2022-es beszámolómat természetesen saját oldalamon is közzétettem.

Csőzik László írása az adórendelet módosításairól itt érhető el, az erdmost.hu pedig több cikkben is beszámolt a tegnapi vitákról. A temetői díjaknak, az adórendelet módosításának és az egyéb napirendi pontoknak külön-külön cikket szenteltek.

A közgyűlés felvételén a temetőről szóló vitát 1.49.41-nél foglaltam össze, a hiányzó beszámolókról a kínos magyarázkodás 1.55.50-től tekinthető meg, az adóváltozások vitája pedig 2.19.45-től szól minen másról, csak az építményadóról nem.

Oszd meg, ha tetszett: