Érd MJV februári közgyűlése

A februári közgyűlés két legfontosabb híre, hogy van költségvetése Érdnek és nemet mondtunk bármilyen akkumulátorgyár Érdre érkezésére.

Az ülés elején Grajczár Máriára, a polgármesteri hivatal nyugalmazott munkatársára, Tar Mihály díszpolgárra, az Érdi Spartacus SC elnökére, valamint a kommunista diktatúrák, illetve a holokauszt áldozataira emlékeztünk néma főhajtással. Volt kolléganőnket és Tar Mihályt az önkormányzat halottjává nyilvánítottuk, a gyászoló családoknak és barátoknak innen is szeretném a részvétemet kifejezni.

Mészáros Mihály személyében új külsős bizottsági tagot választottunk. A Fidesz-KDNP új jelöltje nem ismeretlen a helyi közéletben, kíváncsian várom, miként fog bekapcsolódni a Jogi Bizottság munkájába.

Bizonyára emlékeznek rá, hogy T. Mészáros András és Bács István képtelenek voltak időben leadni képviselői beszámolójukat, ezért ezeket most vitattuk meg. A leadott írások csak nevükben fedték a képviselői beszámoló műfaját, hiszen mindkét benyújtott pályamű igazolta a sejtésemet, hogy képviselőként nem igazán csináltak semmit a tavalyi évben sem. Ezért nem is fogadtuk el azokat, miközben a Fidesz frakció és Asztalos Éva, mintha a teremben sem lennének, igen bátran kinyomták a szavazógépüket.

Az ominózus szavazás

A költségvetés vitája során a legkevesebb szó városunk költségvetéséről esett. A Fidesz frakcióvezetőjének szokásos mellébeszélése kényszerített rá, hogy emlékeztessem T. Mészáros Andrást, hogy eddig egyetlen polgármester vitte de facto csődbe Érdet 11,5 milliárd forintos adóssággal. Ő volt az. A költségvetést a többségi frakció elfogadta, viszont jó szívvel ajánlom az olvasó figyelmébe a napirend vitája során elhangzott egyik hozzászólásomat, ami az Önkormányzati Tv felvételén 1:37:13-tól tekinthető meg.

Egyhangúan fogadtuk el a Környezetvédelmi Alap felhasználását, ám a bizottsági ülésen kiderült, hogy jelen pillanatban 28 millió forint van az alapban, így nemcsak az illegális hulladék elleni harcra fogjuk fordítani, hanem megelőzésre és zöldterület fejlesztésre is.

Az ÉKFI átveszi a Városfejlesztési Kft. feladatait, az új, feladatait tekintve kibővült intézmény Érdi Városgazda néven folytatja a tevékenységét. T. Mészáros Andrásnál e napirendi pont alatt megint elszakadt valami, erre utoljára akkor került sor, amikor a családi cégből, az Érdi Úszó Sport Kft-ből húztuk ki a nyakló nélkül odafolyó közpénzt. Csak remélni tudom, hogy nem hasonló oka volt most is a fájdalomnak.

Új ügyvezetője lesz az Érdi Médiacentrumnak, Kövesdi Pétert az újság eddigi főszerkesztője, Kling József váltja. A leköszönő vezetőnek köszönöm a munkáját, utódjának – és persze neki is az új helyén – sok sikert kívánok! Az ülésen a Fidesz arcátlan hazudozás közben támadta a leköszönő ügyvezetőt. T. Mészárosban benne maradhatott az ütés, mert az itt elhangzottak stílusa még a szokásos színvonalát is alulmúlta.

A szülők számára fontos, hogy az óvodai beiratkozásokra az önkormányzati óvodákba április 24., 25. és 26-án fog sor kerülni.

Beszámolt a 2022-es tevékenységéről a fogorvosi ügyelet, a Köznevelési, Művelődési és Ifjúsági Bizottság, valamint a Szociális és Egészségügyi, illetve a Sport Bizottság.

Az egyebek napirendi pont és a zárt ülés előtt, a kezdeményezésemre született meg az a döntés – a Szövetség Érdért frakció valamennyi tagjának előterjesztésében-, hogy a közgyűlés határozottan elutasítja, hogy Érd területén akkumulátorgyár, vagy akkumulátoripari veszélyes üzem létesüljön. A várost vezető koalíció igennel szavazott, a Fidesz, Asztalos Éva és Tekauer Norbert tartózkodtak.

Folytatás márciusban, sejtésem szerint majd hasonló hangulatban.

Csőzik László bejegyzése a költségvetés vitájáról itt olvasható:

https://www.facebook.com/csoziklaszlo/videos/147706748156984/

Az erdmost.hu pedig két cikket szentelt a csütörtöki eseményeknek:

https://erdmost.hu/2023/02/23/csozik-laszlo-guzsba-kotve-fogunk-tancolni-ebben-az-evben

https://erdmost.hu/2023/02/23/ebed-utani-aljasgazemberezes-es-vorosfarkozas-a-polgarok-hazaban/

Oszd meg, ha tetszett: