Egyeztetést kezdünk a Dongwha Electrolyte Hungary Kft.-vel

Miközben arról szólnak a hírek, hogy a Samsung megpróbálta Gödön elsunnyogni, hogy szivárog az akkumulátorgyárban az elektrolit, a sóskúti elektrolitüzemmel kapcsolatban is történt egy apróbb esemény. A sóskúti FÖL egyesület képviselőivel és dr. Lukács Lászlóval, Tárnok polgármesterével fordultunk levélben közvetlenül a beruházóhoz, arra kérve, hogy segítse a beruházással kapcsolatos egyeztetést és a környék lakosságának tényszerű tájékoztatását.


Az elküldött levél teljes szövege, melyet a címzett angol nyelven is megkapott, itt olvasható:


2021. augusztus 19.
Ügyvezető
Dongwha Electrolyte Hungary Kft.
1118 Budapest,
Számadó utca 19. fszt. 3.

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Mi, az Érdi Polgármesteri Hivatal, a Tárnoki Polgármesteri Hivatal a sóskúti FÖL (Fogjunk Össze a Lakókörnyezetünkért) civil kezdeményezés, valamint a sóskúti, a tárnoki és az érdi lakosok nevében a következő javaslatokkal fordulunk a cég vezetéséhez:

Bár a sóskúti polgármester és a képviselő testület már 2020 januárjában értesült a tervekről és jóváhagyta az előkészületeket, az üzemek hatásövezete által érintett települések (Sóskút, Tárnok, Érd, Pusztazámor) lakói csak a sajtótájékoztató idején értesültek a tervekről. A környezeti hatásvizsgálatokról szóló közmeghallgatást az első üzem esetében mindössze néhány nappal később, szeptember 9-én tartották, majd a második üzem ügyében történt közmeghallgatás a koronavírus járvány miatt csak telefonos részvétellel történt, amibe csak kevesek kapcsolódhattak be. Ezért érthető, hogy a lakosok a két kiemelt veszélyességű üzem várható környezeti, vízügyi és egészségügyi kockázatai miatt aggódnak, mivel az üzemek a lakóházaikhoz közel települnek (Sóskút esetében a legközelebbi lakóházak 1.5 km távolságban vannak, ez Tárnok esetében csak 900 méter, Érd déli része pedig 3 kilométerre van az üzemtől.)

Mivel az Önök cégének és a települések lakóinak békés együttélése közös érdekünk, ezért javaslatainkkal szeretnénk segíteni abban, hogy a vállalat helyi fejlesztésekre rendelkezésre álló forrásait a lehető leghatékonyabban, a helyiek igényeinek és érdekeinek is megfelelően tudják felhasználni annak érdekében, hogy a lakosok biztonságban érezhessék magukat. Magyarországon hagyománya van annak, hogy egy veszélyes üzem vagy más létesítmény befogadása esetén a település valamilyen anyagi vagy más támogatást kap az üzemtől. Példaként megemlítjük, hogy Bátaapáti falu a kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok lerakójának befogadása miatt jelentős anyagi, több millió forintos támogatást kapott a Paksi Atomerőműtől, az összegből egyebek mellett leaszfaltozták a faluba vezető utat, az óvoda és az iskola felépítéséhez is hozzájárult az erőmű. A Hankook dunaújvárosi üzeme azt vállalta a Levegő Munkacsoporttal kötött megállapodásban, hogy lényegesen szigorúbb környezetvédelmi feltételeket teljesít az előírtnál.

Meg vagyunk győződve arról, hogy az egyeztetések megkezdése közös érdekünk. Ebben az esetben a gyár és az említett települések között példaszerű együttműködés alakulhatna ki. Természetesen tudjuk, hogy a javaslatok megbeszélésére, a részletek kidolgozására, a megoldásokat lefektető szerződés kidolgozására személyes egyeztetésekre lesz szükség. Ennek helyszínéül felajánljuk az érdi Polgármesteri Hivatal vagy a Művelődési ház valamelyik tárgyalóját, de elfogadjuk az Önök helyszínjavaslatát is.  

Tisztelettel:

Tetlák Örs
Érd alpolgármestere

Lukács László
Tárnok polgármestere

A FÖL Egyesület tagjai


A levél feladását megelőzően megkerestem Dr. Aradszki Andrást, mert azt reméltem, hogy számára is lesznek annyira fontosak a választókerület polgárai, az itt élő családok, hogy aláíróként csatlakozik a kapcsolatfelvételhez. Szokás szerint csalódnom kellett, válaszra sem méltatott. Most tehát várjuk a cégvezetés válaszát. Bízunk benne, hogy ha már a kormányra és a képviselőnkre nem számíthatunk, velük érdemi párbeszéd kezdődhet.

Oszd meg, ha tetszett: