A helyi önkormányzatok napjára csődközeli állapotot kaptak a kormánytól a települések

Pénteki sajtótájékoztatómon az önkormányzatok, a magyar települések kilátástalan helyzetéről beszéltem az önkormányzatok napján.

A sajtótájékoztató itt tekinthető meg:
https://www.facebook.com/tetlak.ors/videos/504368268198546/

Az elhangzott szöveg pedig itt olvasható:

Mindenekelőtt szeretnék gratulálni Botka Lászlónak és Cser-Palkovics Andrásnak, Szeged, illetve Székesfehérvár polgármestereinek, akik tegnap a Magyar Önkormányzatok Szövetségének ünnepi ülésén részesültek munkájuk elismeréseként kitüntetésben!

Ma ünnepeljük a helyi önkormányzatok napját, azon alkalomból, hogy 1990-ben ezen a napon tartották az első helyhatósági választásokat. Ennek a napnak ünnepnek kellene lennie, azonban ennyire még sosem voltak nehéz helyzetben az önkormányzatok. Az elmúlt hetekben sokat beszéltem már a brutális rezsiemelés miatt az önkormányzatokra háruló többlet terhekről. Ma is fontos leszögeznem, hogy az önkormányzatok kivezetése a kedvezményezetti körből, a települések lakóit, a teljes magyar lakosságot bünteti.

A sajtóban bizonyára olvashatták már, hogy a Fideszes vezetésű Szolnokon alig marad nyitva közintézmény és éjjel nem lesz közvilágítás, az ellenzéki Szombathelyen 70 pontos takarékossági csomagot vezetnek be, hogy a szintén Fideszes Győrben is bezárási hullámra került sor, de pártállástól és település-mérettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a helyzet kilátástalan, a magyar önkormányzatok nem fogják lábon kihordani a következő telet!

Kanász-Nagy Máté az LMP országgyűlési képviselője írásbeli kérdéssel fordult Csák János kulturális és innovációs miniszterhez, mely kérdéssel azt kívántuk megtudni, hogy milyen állami beavatkozásokat terveznek nyújtani az önkormányzatoknak a kormányzati rezsiemelést követően? 

A kérdésre Rétvári Bence államtitkártól érkezett egy egészen megdöbbentő válasz. Az államtitkár a tőle megszokott gyűlöletcunami után azt a tájékoztatást adta, hogy pályázati alappal támogatják majd azokat az önkormányzatokat, akiknél fizetési nehézségek keletkeztek. Ezt erősítette meg Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfóján is

Véleményem szerint ezek a válaszok súlyos aggályokat vetnek fel:

Egyrészt eddig is bevett gyakorlat volt a kormány részéről, hogy a számára kedves vezetéssel rendelkező településeket kisegítette, az ellenzéki önkormányzatokat – ezzel a települések lakóit – pedig büntette. Jelenleg sincs semmiféle garancia az objektív elbírálásra.

Másrészt önmagában is felháborító, hogy a bármely település ki legyen szolgáltatva egy miniszter szimpátiájának, hiszen az önkormányzatok nem maguktól, nem a korábbi rossz gazdálkodásukból kifolyólag kerültek működésképtelen, csődközeli állapotba, hanem azért, mert előre nem tervezhető módon a kormány jelentősen megemelte az energiaárakat. Ezért a kormánynak kötelessége kompenzálni a megnövekedett terheket!

Nemcsak stadionok, sportpályák és uszodák, hanem óvodák, bölcsődék és egészségügyi intézmények működése kerülhet veszélybe, hiszen januártól már a menedékes ár sem fogja vissza az elszálló kiadásokat!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja továbbra is támogatja a MÖSZ ársapkára vonatkozó javaslatát, de ezen felül:: 

  1. Sürgősen vissza kell adni a településeknek az elvont adóbevételeket 
  2. Plusz normatívát kell biztosítani a saját forrásokkal nem rendelkező települések számára
  3. Le kell bontani minden értelmetlen adminisztratív akadályt a megújuló energiák terjedése elől
  4. Országos lakossági energetikai korszerűsítési programot kell indítani szociális alapon
  5. Sürgősen ki kell dolgozni egy országos rezsitámogatási programot, amit az állam finanszíroz, de az önkormányzatok menedzselnek és osztanak ki az elszállt rezsiárak miatt nehéz helyzetbe került családok, a települések lakói számára

Hiszen az önkormányzatok eddig is támogatták a tél, a krízisidőszak során a nehéz szociális helyzetben lévő családokat, most azonban erre, az elszállt rezsiárak miatt alig, vagy egyáltalán nem lesz lehetőségük.

Oszd meg, ha tetszett: