Hova mennek a helyi civileknek szánt állami tízmilliók?

Amit a Fidesz úgy hív, hogy Városi Civil Alap, azt jogállamban úgy hívják, hogy tiltott pártfinanszírozás.

Nincsenek véletlenek, T. Mészáros András nem véletlenül büszkélkedett el vele a legutóbbi rendkívüli közgyűlésen (2:04:55-től), hogy álcivil szervezetük most fog csak igazán beszállni a helyi propaganda kiadványuk futtatásába, hiszen kifejezetten erre kaptak 15 millió forintot a kormánytól.

Miről is van szó?

Néhány napja már csak legyintve futottuk végig a Városi Civil Alap támogatásait a közgyűlési frakció néhány tagjával, egy tegnap megjelent cikk kapcsán viszont hallani sokféle véleményt a kedvezményezettekről, ezért fontosnak érzem megosztani, hogy mit gondolok erről a pénzosztásról. Ez az a sebtében megnyitott zseb, amivel a kormány az elbuktatott Norvég Alap civil támogatásait gondolta kiváltani. Ezt azonban úgy sikerült megtenni, hogy valódi civil szervezetek csak ímmel-ámmal jutottak támogatáshoz, a Fidesz holdudvara viszont annál inkább. A Válasz Online aprólékos gyűjtéséből foglalkozzunk csak a választókerület nyerteseivel.

A négy érdi nyertes közül T. Mészárosékról még rövidesen szólok, nézzük a többieket. Az Erdélyi Magyarok és Székelyek Érdi Egyesülete kétségtelen, hogy számos rendezvényt szervez és komoly tagsággal rendelkezik, de ők maguk sem állítanák, hogy bármekkora távolságot tartanának a helyi Fidesz szervezettől. A Fidesz által delegált külsős bizottsági tagok, önkormányzati képviselők és képviselő-jelöltek is tagjaik, vagy rendszeres vendégeik eseményeiken, amivel önmagában természetesen az égvilágon semmi probléma nincs. Olyannyira, hogy amikor hozzám fordultak segítségért, örömmel segítettem, hogy kopjafájuk helyet találhasson a Múzeum sétányon (ld. borítókép). Persze semmi közöm a döntésükhöz, de nem tartottam elegánsnak, hogy a kopjafa avatójakor nem érezték szükségét, hogy akár a kopjafa állítását anyagilag is támogató város polgármesterét, akár a kérelmet támogatólag a közgyűlés elé vivő alpolgármestert meghívják. Az eseményen készült képek a vendégek tekintetében viszont erős átfedésben voltak egy helyi Fidesz pártrendezvény látványával. Remélem, hogy mondanom sem kell, hogy ettől függetlenül továbbra is bármikor örömmel segítek bármilyen erdélyi, vagy határon túli kötődéssel rendelkező szervezetnek, és biztos vagyok abban is, hogy a támogatásként kapott 7 millió forintot kizárólag gasztronómiai és családi rendezvényekre fogják fordítani. Még ha ezeken folyamatos szereplési lehetőséget jó eséllyel továbbra is kizárólag Aradszki Andrásnak készülnek biztosítani.

Az Érdi Városi Polgárőr Egyesülettel az új városvezetés is együttműködik, Érd városa továbbra is támogatja működésüket. Viszont vezetőjével bármennyire is kiváló az együttműködésünk például az illegális hulladék elleni harcban, bármiféle kormánykritikus elhajlással nem vádolnám. Ezzel megint csak nincs semmi probléma, soha nem is rejtette véka alá politikai nézeteit, a közösségi médiában is válogatás nélkül ontja a megosztásokat a Fidesz által működtetett heccoldalakról. A polgárőr egyesületnek viszont gyűlt már meg a baja a polgárőr szövetséggel politikai szerepvállalás miatt, ami egyébként természetesen tilos. Ugyanakkor pontosan tudom, hogy a polgárőr csapat állománya sokkal színesebb annál, hogy direkt pártkötődést feltételezzünk – még ha közismert is, hogy vezetőjük a helyi Fidesz emblematikus figurája. A támogatásként kapott 4,5 millió forintot pedig kényelmesen el tudják költeni a város érdekében kifejtett tevékenységükre.

A Danubius Regionális Sport Club klasszikus sportegyesület, az Érdi Torna Club korábbi, abból önállósult vívó szakosztálya. A sajtóban ritkábban szerepelnek, de méltatlan lenne tevékenységüket a politikával összemosni pusztán azért, mert szerepelnek ezen a támogatási listán.

A választókerület más településeire áttérve, a diósdi Pro Civitate – A Városért Egyesület saját bemutatkozásában is deklarálja, hogy létezésének célja a  FIDESZ-KDNP kormány működésének helyi szinten történő támogatása. No, erre most kaptak 4,5 millió forintot.

Hosszabb, külön bejegyzést érdemelne (és könnyen lehet, hogy erre sor is fog kerülni) a most szintén 4,5 millió forintos támogatásban részesült T-bálint Labdarúgó Akadémia Sportegyesület, a TAO variációk és eső-kelő futballtámogatások állatorvosi lova. A törökbálinti ellenzék jó ideje kíséri aprólékos figyelemmel a focicsapat működését, amiről elég talán kezdetnek annyi, hogy Törökbálint Fideszes polgármestere a veszélyhelyzet adta lehetőség utolsó pillanatában döntött egy személyben a klub nyolcszámjegyű támogatásáról egy szponzori szerződés formájában.

Így készül tehát a választásra a Fidesz, csak ebben a formában 30 millió forintot juttatva pártpolitikához nagyon is közeli célokra. De térjünk vissza egy pillanatra a T. Mészáros András-féle Összefogás Egyesület 15 milliójához. Ennyi pénzből kényelmesen el lehet ketyegtetni jövő tavaszig azt a szennylapot, ami hetente állít válogatott, arcpirító hazugságokat a városvezetésről és tulajdonképpen bárkiről, aki a helyi Fidesz útjába kerül. Sok jóra ezért senki se számítson.

Oszd meg, ha tetszett: