Beszámoló az októberi közgyűlésről

Az októberi rendes közgyűlésen talán a legfontosabb napirendi pont, a költségcsökkentési intézkedési terv vitája elmaradt, ami nagy kár, mert minden nap számít. Az az ügyrendi vita, ami a közgyűlés első másfél órájában folyt, feltételezem, hogy nemcsak a helyszínen volt gyötrelmes.

Hoztunk viszont érdemi döntéseket, mindenekelőtt Aranyi Ibolya és Zsila Géza személyében a Szövetség Érdért frakció két új külsős tagját köszönthettük. Mindketten jelen voltak, le is tették a szükséges esküt, mindkettőjüknek jó munkát kívánok!

Elfogadtuk a közterületek tisztántartásáról szóló (mondjuk köztisztasági) rendeletet. Ennek a vitája „egyebek” napirendi ponttá változott, a Fidesz képviselői látványosan nem kívánták megérteni, hogy a rendelet főszabályként tud funkcionálni, minden egyes kivételt képező ingatlanra aligha lehet jogszabályt alkotni. Viszont minden érdi polgár bízhat az önkormányzat és az ÉKFI józan belátásában, hiszen a rendelet célja az, hogy rend legyen a városban, hogy tiszta és rendezett közterületekkel rendelkező városban éljünk. Ahogy polgármesterünk is elmondta a vitában, a rendelet egy addig 17(!) éve változatlan korábbi rendelkezést váltott fel, kiindulási alap, amin bármikor készek vagyunk módosításokkal pontosítani. Innen is köszönöm viszont a nyilvános dicséretét, hiszen bár nem tudta, de a közterületi autómosás tiltásáról szóló módosítás az én javaslatomra született a bizottsági ülésen.

Szomorú kötelezettségünknek tettünk eleget, amikor rendeztük a 13. számú háziorvosi körzet helyettesítését. Sziráki doktor úr nemrégiben sajnos elhunyt, praxisát örökösei értékesíteni kívánják, addig a vele egy rendelőben rendelő Dr. Varga Emese és Dr. Deák Gábor fogják továbbra is Sziráki doktor úr betegeit ellátni.
Doktor úr családjának ebben a formában is szeretném kifejezni őszinte részvétemet!

Két – nem állami, vagy önkormányzati fenntartású – intézmény, a Budapest School és az Ég-ígérő Érdligeti Református Óvoda iskolai és óvodai orvosait, védőnőit és fogorvosait is megszavaztuk, ahogy a járványhelyzet elmúltával végre el tudtuk indítani új szolgáltatásként az időszakos gyermekfelügyeletet a bölcsődékben. Ez elsősorban azoknak a kisgyermekes anyáknak lesz jó lehetőség, akik akár egy-egy napokra is a bölcsődére fogják tudni napközben bízni a kicsiket, az így felszabaduló időben pedig napi ügyeket intézhetnek, de akár képzéseken is részt tudnak venni, hogy könnyebb legyen visszailleszkedniük a munkaerőpiacra. A szolgáltatás enyhíti a férőhely hiányt, saját bevételt jelent a bölcsődék számára és a kihasználtság növelésével az állami normatívát is emeli. Mindezt úgy, hogy plusz kiadást nem igényel sem a fenntartó, sem az intézmény részéről. Térítési díja pedig kifejezetten kedvező, négy étkezéssel együtt is csak napi bruttó 3100 forint.

Döntöttünk róla, hogy támogatjuk az Érden élő Madarász Katalin nótaénekes felterjesztését a Kossuth-díjra, illetve elfogadtuk egy VMG-s Radnóti-előadás támogatását.

A sürgős előterjesztések között volt egy T. Mészáros András által előterjesztett NER-propaganda levél, amit az előterjesztő végül visszavont. Illetve ismét szembejött néhány külterületi ingatlan belterületbe vonásával kapcsolatban T. Mészáros egy korábbi, de még mindig messziről bűzlő ingatlanügylete. Ez utóbbi két esetről hamarosan külön bejegyzésben fogok jelentkezni. Elöljáróban csak annyit, hogy továbbra is érthetetlen, miként képes T. Mészáros András tízszeres áron ingatlanokat értékesíteni?

Ha tehát a Fidesz partner lett volna benne, hogy napirendre kerülhessen a városunk költségvetését és életét drámaian befolyásoló költségcsökkentési intézkedési terv, nem lett volna szükség rendkívüli közgyűlésre. Így viszont várhatóan jövő pénteken kerülhet sor rá.

A közgyűlésről az erdmost.hu közvetítése itt látható:
https://www.facebook.com/erdmost.hu/videos/878043343369034/
Ez a közvetítés második része, az első másfél órától megkímélnék mindenkit.

Csőzik László beszámolója itt olvasható:
https://www.facebook.com/csoziklaszlo/posts/pfbid02tr8zmbJznuXg9oRuwiagxTqzHgqe5TGbYqetjPuRMiVvtcnZLwT3MbUDT7eDPYHsl

Balla Imre szokásos értékelése pedig található: https://ballaimre.hu/2022/10/28/kozgyules-2022-10-27/

Oszd meg, ha tetszett: