Az év utolsó érdi közgyűlése

Decemberi rendes közgyűlésünk számos napirendjének megvitatása – őszinte örömömre – javarészt ünnepi hangulatban telt.

Három érdi siker született a megyei díjak kiosztásakor. A Batthyány Iskola sportsikereivel vívott ki elismerést a sporttagozatos iskolák között, Pálházy Imrét választották az év polgárőrének, az Érdi Környezetvédelmi és Városszépítő Egyesület, azaz az ÉrdKöVE, pedig megyei környezetvédelmi díjat kapott két évtizedes tevékenysége elismeréseként. Nekik gratulált a polgármester a közgyűlés nevében az ülés kezdetén.

Még több nyugdíjas mentesül az ingatlanadó alól, az idősek adókedvezményének jövedelemhatára 210.000 forintra emelkedett, a képviselői tiszteletdíjakat viszont ismét – immár harmadjára- fagyasztottuk be, azaz továbbra sem emelkednek a képviselői fizetések.

Egyhangúan fogadtuk el, hogy továbbra is Bíró László vezesse az Intézményi Gondnokságot, településképi vélemények alkotására pedig újra létrehozzuk a tervtanácsot.

Módosítottuk a szociális rendeletet, hiszen az elmúlt időszakban a nyugdíjak például összegszerűen emelkedtek és ezzel a helyi rendeletben a jövedelemhatárok miatt a jogosultak köre szűkült, viszont az Európa-bajnok inflációval és az áremelkedésekkel ez az emelkedés el is tűnt, ezért a jövedelemhatárokat emelni volt szükséges. A javasolt változtatások a humánpolitikai főosztály tapasztalataiból, illetve az igénylések gyakorlatából indultak ki, hiszen a támogatási igények tartalma érezhetően eltolódott a mindennapi megélhetés támogatásának irányába, ugyanakkor a tanévkezdési támogatást csak fele részben merítették ki az igénylők – valószínűleg az alacsonyra húzott jövedelemhatár miatt. Ezért ezek 20%-os emelésére tettünk javaslatot, a fűtési támogatást pedig még ennél is jelentősebben emeltük. Így elsősorban a korábbi támogatotti kör megtartására lesz lehetőség (senki sem esik ki a támogatásokból), egyes támogatási formákban viszont esetleg bővülés is várható. A módosítás szellemisége az öngondoskodás képességének fejlesztését is tartalmazza, hiszen például együttműködési kötelezettséget ír elő a tartozásrendezési támogatás igénybevétele esetén.

Kifejezetten örülök neki, hogy teljesen új közterülethasználati rendeletünk született. Az elektromos rollerek (azaz mikromobilitási eszközök) szabályai mellett, most már lesz lehetőség az utcán tárolt autóroncsok elszállítására és a zöldterületek megóvása is lényegesen hangsúlyosabbá válik. Hogy a Fidesz miért tartózkodott a szavazáskor, az talány.

Lesz közösségi költségvetése Érdnek! Andrasek Mónikával és Balla Imrével jegyeztük azt az előterjesztést, ami más városok mellett Budapesthez, Miskolchoz, Pécshez, Szentendréhez, Százhalombattához és Törökbálinthoz hasonlóan, jövőre már Érden is lehetővé teszi majd, hogy az érdiek konkrét javaslatokat tegyenek a város költségvetésének meghatározott részének a felhasználására. Az előterjesztéshez egy részletes módszertant is kidolgoztunk, valamint a költségvetés nagyságrendjét – az általunk leginkább tanulmányozott lengyel példákhoz hasonlóan – “ökölszámként” a 0.5%-hoz lőnénk be, ami nagyjából 100 millió forintos keretet jelenthet. A végleges szabályok kidolgozására egy munkacsoportot hoztunk létre (ebben mindkét frakció képviselteti magát), aminek a vezetésére engem kért fel a közgyűlés.

Döntöttünk aztán róla, hogy pályázunk egy bringapark létrehozására a Papi Földeken, a szakrendelő SZMSZ-ét és alapító okiratát fájdalmunkra igazítottuk a védőnői hálózat önkormányzattól való elkerülése okozta új körülményekhez, a városi egészségügyi díj elnevezése pedig mostantól Dr. Romics László-díj Érd Város Egészségügyéért.

A közgyűlés egy pillanatában jól hallható “tojásos-virslis melegszendvics” csengőhang kiválóan hozott némi szilveszteri hangulatot, éppen illet is az év utolsó közgyűléséhez.
Folytatás 2024-ben!

Oszd meg, ha tetszett: