Az év első közgyűlése Érden

Szokásos beszámolóm Érd Megyei Jogú Város januári közgyűléséről.

Az év első közgyűlésén leköszönt és pénzügyileg is elszámolt az Ifjúsági Önkormányzat Hardi Levente diákpolgármester által vezetett csapata. Lelkes és motivált önkormányzat volt, akik számos saját rendezvényt szerveztek és a városi rendezvényeken is sokszor találkozhattunk velük. Ott voltak egyebek mellett és támogatták az adventi hétvégéket, a sportágválasztót az Arénában, a Fészek Futást, a gyereknapi rendezvényeket és az Érdi Piknik programjait. Nemcsak aktívak voltak, de rendkívül beosztón gazdálkodtak, hiszen két millió forint maradvánnyal „adták át a kasszakulcsot”.

Elfogadtuk az óvodák és a bölcsődék nyári nyitvatartási rendjét, a szülők a város oldalán és az intézményekben is megtalálják, hogy az egyes tagintézmények mikor lesznek nyitva a nyár folyamán. Az eggyel idősebb korosztály esetén, az iskolai körzetek kialakításával kapcsolatban már csak véleményezési lehetőségünk van, most arra tettünk javaslatot, hogy a Mátyás király utca csak egy iskolai körzetben szerepeljen. Illetve felkértük a tankerületet, hogy hozzanak létre egy új körzetet a régi Teleki iskola épületével a központjában, hiszen a tervek szerint itt hamarosan új általános iskola kezdheti meg a működését. Hozzá kell tennem, hogy sajnos a tankerület továbbra sem tiszteli meg a jelenlétével a közgyűlést, az érdi lakosságot képviselő testületet, bár kérdéseink most is lettek volna hozzájuk.

Egy uniós pályázat lezárásával bővítjük a férőhelyek számát a családok átmenetei otthonában (25-ről 40 főre) és a hajléktalanok átmeneti otthonában (16-ról 28 főre). A több férőhely természetesen több munkaerőt is feltételez, ezért hárommal nő majd a Szociális Gondozó Központ létszáma. Szintén a Központhoz kapcsolódó döntés volt, hogy Tárnok számára az korábbiakhoz hasonlóan biztosítunk szociális ellátásokat. A tárnoki képviselőtestület döntéséhez, kéréséhez igazodva 1 férfi és 1 nő számára hajléktalan ellátást biztosítunk, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás keretei között pedig az érdi 180 készülékből 10 db továbbra is Tárnokon fog működni. Természetesen mindkét szolgáltatást térítési díj ellenében tudjuk „a szomszédok” számára biztosítani.

Megújítottuk Dr. Varga Emese háziorvos szerződését, a doktornő további öt éven fog változatlan feltételekkel dolgozni a 12-es körzetben. A lakosságszám növekedését szeretnénk ugyanakkor a szakrendelő laborjának kapacitásbővítésével követni. Heti 30 óráról 40-re emelkedne a kérelem szerint a NEAK, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által elszámolt óraszám. A kérelem sorsa sajnos sejthető, hiszen rekord gyorsasággal érkezett meg az Egészségügyi Szakmai Kollégium Orvosi Laboratóriumi Tagozatának véleménye, miszerint a laborszakma forgalomnövekedése rendszerszintű probléma (tehát országosan jellemző), a zárt laboratóriumi kassza viszont csak más intézmény kárára tenné lehetővé a kapacitásbővítést. Azaz, ha Érden többet fordítanak a központi forrásokból a laborra, akkor valahol máshol csökkenteni kellene. Ami egyébként a demográfiai változások tükrében számomra egyáltalán nem tűnik ördögtől valónak, hiszen az ország népessége rohamosan csökken, míg az agglomerációban (jelesül a szakrendelő ellátási területén is) a lakosságszám dinamikusan nő. Meglátjuk.

Ahogy arról külön posztban korábban már írtam, elfogadtuk az éves képviselői beszámolókat, a polgármester előterjesztésére az Érdi VSE sporttelepének új neve Novák Ferenc Érdi Sportközpont, a Bajcsy-Zsilinszky úton pedig a jelenlegi tájseb helyén hamarosan Rossman áruház épülhet.

Folytatás már kedden, néhány fajsúlyos téma és szorító határidő miatt ugyanis rendkívüli közgyűlést kell tartanunk.

Oszd meg, ha tetszett: