Fideszes formagyakorlat, avagy hogyan ne szervezz hulladékgyűjtési akciót?

Néhány hete több környéken élő is panaszkodott nekem, hogy a Késmárki utcában egy magánterületen egyre másra gyűlik a szemét, a lom, sőt volt, aki patkányt is látott. Mivel e szemétgyűjtés meghirdetéséhez az önkormányzatunknak semmi köze nem volt, a szervezők pedig valamiért nem érezték szükségesnek, hogy beavassák az önkormányzatot, úgy kellett kinyomoznom, mi történt pontosan.

Hamar kiderült, hogy a helyi Fidesz, pontosabban az újabban ismét meg-megzuhanó T. Mészáros András által elnökölt, tavaly 23 millió forint kormányzati támogatást kapó, szennylapjával közpénzből kampányolgató álcivil Összefogás Egyesület hirdette meg az akciót. Kapaszkodjanak meg, „roma érzékenyítés” címen. A civil T. Mészáros András tartott erről egy sajtótájékoztatót is, ahol hogy, hogy nem, megjelent a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje, Aradszki András is.

És hát a szemétszedési akció olyan lett, amilyenek az ilyesfajta kampányrendezvények lenni szoktak. Amolyan köd előttem, köd utánam, amiből süt a hozzá nem értés, ahol messziről bűzlik a dilettáns kampány.

  • Kapásból részben egy magánterületet jelöltek ki gyűjtőpontnak, holott az egyesület arra kapott állami támogatást, hogy közterületről szedjék össze a szemetet.
  • Többen is arra panaszkodtak, hogy a környékbelieket nem értesítették, így sokan nem is értették, miért hordják ennyien a Beszterce térre a szemetet és a lomot.
  • Nem várták meg, hogy az ÉTH a helyszínre szállítsa a konténereket, jóval előbb meghirdették az akciót, így a szemét a földre került, végül a hulladékos cégnek markolóval kellett felpakolnia.
  • Nem gyűjtöttek szelektív módon, válogatás nélkül hordtak össze minden hulladékot.
  • Nem gondoskodtak arról, hogy a konténerek elszállítása után már senki ne hordjon ide több szemetet és nem rendeltek meg külön takarítást, tereprendezést, ezért maradt a területen hulladék, amit szétfújt a szél.

Miféle érzékenyítő kampány az, aminek az egyetlen üzenete az érintett lakosság számára, hogy gyűjtsd továbbra is bátran a lomot, majd jön egy balek, aki válogatás nélkül és bármilyen mennyiségi korlát nélkül elszállítja?

Miféle hulladékgyűjtés az, amikor sem az elszállítandó hulladék mennyiségét nem mérik fel, sem az összetételét nem vizsgálják?

Miféle kampány az, amikor felkínálja a szervező a lehetőséget, hogy akár illegális konténerezésből is kerüljön elszállításra hulladék?

Mindent összevetve ez egy politikai, kampányakció volt közpénzből, Aradszki András idétlen népszerűsítésére. A NER-nek láthatóan továbbra sincs fogalma az illegális hulladék elleni küzdelem mibenlétéről, a város viszont természetesen állja az okozott plusz költségeket. Hiszen mondanom sem kell, hogy az álcivilek által leszerződött összeg közel sem fedezi a kampányrendezvény költségeit. A felhalmozott, ki tudja honnan és milyen tevékenységből származó hulladékot viszont természetesen elszállítjuk.

Oszd meg, ha tetszett: