A márciusi közgyűlés vitái

A márciusi közgyűlés egészen biztosan a szakrendelőnk megóvása kapcsán kialakult vita miatt marad emlékezetes. Még decemberben határoztunk róla, hogy nemcsak nem adjuk át a Dr. Romics László Egészségügyi Intézményt a kormánynak, de felkérjük Aradszki András képviselőt, hogy maga is tegyen meg mindent a szakrendelő megóvása érdekében és erőfeszítéseiről legkésőbb a márciusi közgyűlésen számoljon be.

Ennek a kérésünknek eleget is tett, rendkívül színvonalas (természetesen NER színvonalon értendő) hozzászólása elején modortalannak minősítette a közgyűlésre szóló meghívót, utolsó gondolatában pedig azt fejtette ki, hogy bár egyetért a szakrendelő megóvásával, de egy esetleges szavazatáért ő ugyan nem vonható felelősségre. Erre jegyeztem meg, hogy nehezen félreérthető ez az előre menekülés: ha mégis Takács Péter egészségügyi államtitkár szándékai szerint alakulna a dolog és szavazni kellene a járóbeteg szakellátás államosításáról, akkor kitalálható, hogy Aradszki András milyen gombot nyomna. Ahogy a közgyűlésen is elmondtam, én készséggel elfogadom, hogy Aradszki András egyetért a szakrendelő önkormányzati kézben tartásával, de azzal már vannak kétségeim, hogy egy igen-nemes szavazás során milyen gombot nyomna. Merthogy hiába próbálta a képviselő megnyugtatni a hallgatóságot, hogy nincs ilyen kormányzati szándék (pedig hogy ne volna), a FIDESZ rendeleti kormányzása alatt megszokhattuk, hogy egy előző éjszaka beterjesztett javaslatot a Fidesz-KDNP „bátor emberei” elolvasás nélkül bármikor megszavaznak. A képviselő állítását tehát elfogadom, de kételkedek benne, hogy bármi köze lett volna a kormányzati szándék eltérítéséhez. Mivel az ügyben konkrét tárgyalásokról, egyeztetésekről nem számolt be, joggal feltételezhetem, hogy nem is tett a szakrendelőnk megóvása érdekében semmit.

A lényeg talán mégis az, hogy a szakrendelőnk megmenekül az államosítástól. Egyelőre biztosan.

Aradszki András megszólalását követően, T. Mészáros András ismét kapott az alkalmon, hogy kiállítsa magáról a sokadik szegénységi bizonyítványt, hiába volt csak egyvalamiben sikeres polgármestersége alatt: saját vagyonának szemérmetlen gyarapításában. Történt ugyanis, hogy T. Mészáros félreértette, amikor az előre menekülést kértem számon Aradszkin. Felkészült képviselőtársunk azt vélelmezte (szokása szerint hibásan), hogy harcostársa néhány nappal korábbi kalandjára céloznék a helyi sajtóval. Ami ezután következett, az egy igazi bohózat volt. T. Mészáros hazudozása (ők nem akartak akkumulátorgyárat hozni az Elvirába), személyeskedése és fröcsögése, kiegészülve alapvető tárgyi tévedéseivel (Gellért utcai csomópont, Hivatalnok utcai épület felújítása, stb.) tökéletes jellemrajzává váltak.

A teljes vita bővelkedett “mi folyik itt?” pillanatokban, a közgyűlés közvetítésén 1:07:00-tól nézhető meg. Aki Aradszki képviselő beszámolójára is kíváncsi, 55:57-nél kezdje.

Gregus László testbeszéde sokat elárul

Hogy a közgyűlés érdemi részéről is szóljak, ellenszavazat nélkül fogadtuk el a rendőrkapitányság éves beszámolóját, a központi ügyelet és a mentőtiszti autó beszámolóját, ahogy a Szivárvány és Kincses óvodák továbbképzési programját és felvételi körzeteiknek kialakítását is.

Az én előterjesztésemre került elfogadásra a városi szociális Szolgáltatástervezési Koncepció aktuális felülvizsgálata. A koncepció részletesen tartalmazza az ellátórendszer, az elmúlt időszak ellátási és demográfiai adatait ugyanúgy, ahogy a következő két év célkitűzéseit. A tervezetet még novemberben tárgyalta a városi Szociális Kerekasztal, akiknek a javaslatait természetesen beépítettük az anyagba. Nagyon röviden annyit érdemes tudni róla, hogy jelenleg is fajsúlyos ügyek vannak ugyan folyamatban (különböző szolgáltatások költözése, eszközbeszerzés a Topoly utcai központba), viszont a célkitűzéseket érdemes mindig a realitásokhoz igazítani. Most is pontosan így történt, ezért nagy számban nem vállalhattunk további feladatokat. Hogy Antunovits, Demján és Simó uraknak mi kifogásuk lehetett ellene, az nem derült ki, hiszen hozzá nem szóltak a napirendhez, viszont nemmel szavaztak.

Elfogadtuk a Fenntarthatósági, a Gazdasági, a Jogi és Közbiztonsági, illetve a Pénzügyi Bizottság beszámolóját a 2022-es évről, valamint megtárgyaltuk Simó Károly sürgős előterjesztését, aki minden háziorvost havonta 100-100.000 forint rezsitámogatásban részesített volna. Hogy mi oka volt a javaslatot mindössze kettő órával az ülés kezdete előtt beterjeszteni, az sajnos nem derült ki, az viszont igen, hogy képviselőtársunk alapvető információknak nincs a birtokában. Ugyanis valamennyi háziorvos és házi gyerekorvos a törvény szerint kap havonta elszámolási kötelezettség nélkül 520.000 forint rezsitámogatást, ennél többet pedig aligha fizetnek a rezsire bármelyik rendelőnkben (fogorvosok esetén ez az összeg 380.000 Ft). Novemberben jelezte néhány orvosunk, hogy a megnövekedett rezsivel problémáik lehetnek, akkor arra kértük őket, hogy ha a rezsitámogatáson felül is problémákat okozna az árak elszállása, jelezzék felénk, erre viszont azóta nem került sor. Mivel fel sem merülhet, hogy bármelyik rendelő üzemeltetése problémába ütközzön, természetesen újra felvesszük a kapcsolatot az orvosokkal, hogy friss és pontos információk alapján léphessünk, amennyiben szükséges. Az előterjesztésre mindenesetre tartózkodtunk, tekintve hogy a téma komolysága és a háziorvosok megfelelő finanszírozása közös érdekünk.

Folytatás áprilisban, lassan már meg sem merem tippelni, hogy milyen mélységekben.

Balla Imre “padtársam” mindig pedáns összefoglalója itt olvasható:
https://ballaimre.hu/2023/03/31/kozgyules-2023-03-30/

Az erdmost.hu beszámolója pedig itt érhető el:
https://erdmost.hu/2023/03/30/szegyenteljesen-indult-ma-az-erdi-kozgyules/

Oszd meg, ha tetszett: