A májusi közgyűlésről

Az áprilisi szélcsend után, májusra visszaereszkedett a hangulat a megszokott mélységekbe. Ez a poszt a közgyűlési napirendről fog szólni, T. Mészáros András minden eddiginél alávalóbb megnyilvánulásairól és azok következményeiről külön fogok írni.

A napirendi pontok vitája előtt Nemeskéri Xéniára, városunk helytörténetének krónikására emlékeztünk néma főhajtással. Ezt követően tették le esküjüket Wenczl Flóra (Szövetség Érdért) és Béres Katalin (Fidesz), a Fenntarthatósági Bizottság új tagjai.

Alapvetően technikai módosításokat jelentettek a Romics szakrendelő házirendjének és alapító okiratának változásai, a térítési díjakat viszont 2020 óta először aktualizáltuk, nyilván lehetetlen lett volna az utóbbi évek inflációjára és áremelkedéseire nem reagálni.

Ellenszavazat nélkül fogadtuk el a Szociális Gondozó Központ alapító okiratának módosítását, amiben az érdemi változás annyi, hogy továbbra is a Gondozó Központ fogja ellátni az utcai munkát, a korábbi tervekkel ellentétben ugyanis a Vöröskereszt mégsem tudja vállalni az utcai hajléktalan-ellátást. Valamelyest változnak – az érintett településekkel egyetértésben – a Tárnoknak és Diósdnak nyújtott szolgáltatások is. A szociális területen maradva, szintén egyhangú volt a 2022-es évben ellátott gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokról szóló beszámoló is.

A közgyűlési témák közül nincs nagyobb egyetértés, mint a Fészek Gyermekvédő Egyesület tevékenységéről szóló éves beszámoló elfogadása. Az egyesület lassan negyedszázada működteti a gyermekek átmeneti otthonát, 2022-ben is átlagosan tucatnyi gyereknek nyújtottak gondoskodást és biztonságot. Összesen az év során 38 gyerek és 12 felnőtt töltött hosszabb-rövidebb időt az otthonban, szolgáltatásaikat pedig nemcsak érdi, de környékbeli gyerekek és családok, sőt ukrán menekültek számára is nyújtva. Nemrégiben megtiszteltek azzal, hogy az otthon vezetőivel együtt adhattam át a megújult játszóteret az udvarukon.

Hasonlóan vitamentes volt a Sirius beszámolójának elfogadása. Éppen a közgyűlést megelőző napon jártunk a menhelyen, ahol a megszokott elkötelezettséggel végzi munkáját Böjtös Éva és Andrea, illetve munkatársaik és önkéntes segítőik. Ismét felhívták a figyelmünket az ivartalanítás kiemelt fontosságára, hiszen a menhelyen jelen pillanatban is majdnem 80 kutya él, a nagyobb problémát pedig a folyamatosan “talált”, vagy számukra “bejelentett” macskaalmok jelentik.

Komoly esély van rá, hogy hosszú évekre megoldódik a 13. háziorvosi körzet ellátása. Az eddig is helyettesítő Dr. Kozma Panna vásárolta meg ugyanis a praxist Sziráki doktor örököseitől, most pedig ellenvetés nélkül tettük lehetővé a praxisengedély megszerzését a doktornő számára. Ugyanígy újítottuk meg Dr. Tasnádi Tamás fogorvos lejárt szerződését, ő változatlan feltételekkel folytathatja a rendelést a Felső utcában (7. vegyes fogorvosi körzet).

Személyes véleményem szerint nagyon is időszerű lenne a Környezetvédelmi Alap felhasználását az alapjaitól újragondolni, hiszen az illegális hulladék elszállításán kívül számos olyan feladatunk lenne, amire az alap (részben) fedezetet nyújthat. Mindenekelőtt az elszállított hulladékhalmok újratermelődését kellene megakadályoznunk, amire remélhetőleg hamarosan konkrét intézkedések is születhetnek. Őszintén meglepett viszont a vita, ami a Virágzó érdi porta pályázat idei kiírását kísérte. A korábbi négy kategória mellett bevezettünk egy ötödiket: az öko-kerteket is díjazni szeretnénk, hogy ezzel is tovább erősítsük a fenntarthatóság a biodiverzitás megóvása iránti elkötelezettséget. Erre fűzött fel Simó Károly egy olyan színvonaltalan hozzászólást, amit először nem is tudtam komolyan venni, tényleg azt hittem, hogy viccel(ni próbál). Ezeket a kételyeimet hamar eloszlatta, hogy aztán T. Mészáros András jellemrajzzal is felérő mutatványa pontosan bemutassa, hogy mit gondol a Fidesz a XXI. századról. Utóbbi megszólalást érdemes megnézni, ezen a linken 35:11-nél kezdődik. Bődületes. Az előterjesztést egyébként a Fidesz Asztalos Évával együtt szavazta le, Tekauer Norbert – a szokásához híven – tartózkodott.

A megalakult településrészi önkormányzatok döntését támogatta a közgyűlés többsége (a Fidesz természetesen nem), miszerint jöjjenek létre fiókgyógyszertárak olyan városrészekben – Fenyves-Parkváros és Dombosváros / Tusculanum – ahol jelenleg nincs elérhető gyógyszertár. A közgyűlés jóváhagyása előzetes, hiszen az érdeklődő gyógyszertár-tulajdonosok még felmérik a lehetséges helyszíneket, illetve konkrét bérelhető és erre a célra megfelelő helyiségeket keresnek.

Az igazi kőkorszak aztán a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát megalapozó akciótervek kidolgozásáról szóló napirend alatt köszöntött be, ahol tulajdonképpen elhangzott, hogy az állampárt helyi képviselői szerint sem Települési Zöld Infrastruktúra Fejlesztési- és Fenntartási Akciótervre (ZIFFA), sem Fenntartható Energia és Klíma Akciótervre (SECAP), sem Fenntartható Mobilitási Tervre (SUMP), sem pedig Integrált Települési Vízgazdálkodási Tervre (IVTV) nincs szükség. A néhány napirendi ponttal korábbi bugyutaság ennél a pontnál véresen komoly és a város fejlődését akadályozni szándékozó akarattá változott. Nehéz rá szavakat találni, hogy akik itt nemmel szavaztak, mit érthetnek meg a mindannyiunkat körülvevő valóságból. Városfejlesztés, műszaki tervezés, egyáltalán bármilyen beruházás értelmezhetetlen lesz a következő időszakban a felsorolt tervek nélkül. Óriási szerencse, hogy többé nem irányítják(?) olyan emberek Érdet, akik a szótárban keresgélik például a kék infrastruktúra fogalmát – és nem mellesleg kibetonozták és lefedték a Sulák-patakot.

A Fidesz-direktíva alapján, T. Mészáros által behozott újabb Krakus ügynök féle (azaz Szita Károly, egykori komunnista besúgó, ma Fideszes polgármester) előterjesztést módosítottuk. A békepártiságról az én álláspontom továbbra is világos: az Orbán-kormány Kreml-barát energia- és külpolitikája egyrészt elszigeteli Magyarországot az euro-atlanti szövetségi rendszerben, másrészt ez az elsődleges oka az Európában rekordmagas hazai inflációnak. A Fidesz nem békepárti, hanem Putyin-párti, a tőzsdei áraknál lényegesen drágábban, nyakló nélkül vásárolt orosz gázzal pedig a Kreml ukrajnai agresszióját finanszírozza. A Fidesz kollaboráns narratívája Ukrajna területi veszteségeit ismerné el, márpedig Oroszországnak azonnal el kell hagynia Ukrajna területét, fel kell függesztenie a harci cselekményeket és ezt követően kell tartós, békés rendezésre törekedni. Amíg Orbán és Szíjjártó Putyinnal csencselnek, T. Mészáros pedig ilyen áruló direktívákat hurcol a közgyűlés elé, addig Ukrajna szenved, nemcsak katonák, de civilek is halnak meg a háborús konfliktusban.

Az útkoncepció vitájára is a helyi ellenzék kezdeményezésére került sor. Ebben a témában is párhuzamos valóságok léteznek, a lényeg, hogy 2018-ban hamis ígéret hangzott el, az eredeti állítás volt hazugság az érdi úthálózatra szánt 60 milliárd forintról. Most megadtuk a lehetőséget Aradszki képviselőnek, hogy ne csak ígérgessen (mint évtizede teszi például a zajvédő falakkal), hanem érdemi lépést tegyen, a kormány pedig a költségvetésben dedikált módon teremtsen lehetőséget egy átfogó érdi útkoncepció tervezésére, megalapozására. Ahogy a közgyűlésen is elmondtam, a mi feladatunk nem egy sosem volt választási kamu felmelegítése, hanem egy valódi útkoncepció megtervezése és megvalósítása. Ezen a linken, 2:39:07-nél tekinthető meg a vita során tett hozzászólásom.

És hogy igazán miről szólt ez a két utóbbi szavazás? Arról, hogy a Fidesz sem a békepárti nyilatkozatot, sem az érdi útkoncepció elkészítését és megvalósítását nem szavazta meg.

Júniusban innen folytatjuk, illetve annyi kitérőt még majd feltétlenül teszek, hogy T. Mészáros ordenáré felszólalásairól és következményeiről szóljak.

Oszd meg, ha tetszett: